Sjögrens syndrom og kost – sådan kan du spise
Sjögrens syndrom er en inflammatorisk gigtsygdom, som bl.a. påvirker kroppens evne til at producere tårer og spyt. Sjögrens syndrom kan optræde alene eller sammen med en anden gigtdiagnose, f.eks. leddegigt og lupus.
Der findes ikke nogen særlig kost til dig med Sjögrens syndrom, men den manglende spytproduktion kan give udfordringer i forhold til, hvad du kan spise. Mundtørheden kan gøre det svært at synke, og måske synes du, at maden smager anderledes.
Fugt din mund med vand i løbet af dagen – og om natten, hvis du har brug for det. Husk at drikke rigeligt vand til maden, så du bedre kan tygge og synke den. For nogle kan det at sutte på en isterning også føles lindrende på mundtørhed. Vær opmærksom på, at kaffe, the og alkohol kan forværre mundtørhed.
Sjögrens syndrom kan i nogle tilfælde også påvirke slimhinderne i tarmen. Får du mavesmerter eller forstoppelse, kan det hjælpe at skrue op for dit indtag af kostfibre og – igen – drik rigeligt med vand!
Få flere gode råd om forstoppelse
Pas på tænderne!
Nedsat spytproduktion øger din risiko for at få huller i tænderne. Undgå derfor så vidt muligt sukker- og syreholdige mad- og drikkevarer som sodavand, juice og saftevand.
Rygning
Hvis du ryger, så prøv at stoppe. Rygning forværrer nemlig både øjen- og mundtørhed. Værst er det, hvis du selv ryger, men passiv rygning kan også forværre især din øjentørhed. Ud over at øge risikoen for de almindeligt kendte sygdomme som kræft, leddegigt og hjerte-kar-sygdom, øger rygning din risiko for at få tandproblemer. Tager du medicin, kan rygning også påvirke effekten af den.
Læs mere om rygning og hjælp til rygestop
Mad, som er let at spise
Mange med Sjögrens syndrom foretrækker mad, som har en blød konsistens – og for nogle kan det være nemmere at spise kolde måltider.
Her er lidt inspiration:
- Kartoffel- og grøntsagsmos
- Forskellige slags grød
- Blendede supper f.eks. med bælgfrugter
- Fisk eller fiskefars
- Pastaretter
- Syrnede mælkeprodukter
- Mad med sovs eller dressing
- Salat med f.eks. rejer eller kylling og dressing
- Retter med hakket kød
- Gratin, æggekage eller en omelet
- Smoothies
- Is, softice, kage med flydende creme, budding eller fromage
- Mayonnaisesalater og mayonnaise på pålæg