Grillet makrel med indiske krydderier og krydret kikærtesalat med yoghurt
4 personer
Ingredienser
- 600 g makrelfilet med skind
- Indisk krydderiblanding (se opskrift herunder)
- Salt og peber
Kikærtesalat
- 150 g tørrede kikærter (eller brug 2 dåser, skyllet godt og dryppet af)
- 3 spsk. jordnøddeolie
- 4 dl yoghurt naturel 0,5 %
- Lidt citronsaft
- 4 forårsløg, snittede
- 1 bundt mynte
- 1 bundt koriander
Indisk krydderiblanding
- 2 tsk. sorte sennepsfrø
- 2 tsk. gule sennepsfrø
- 3 tsk. spidskommen
- 2 tsk. nigellafrø
- 1 sort kardemomme
- 1 tsk. sort peber
- 1 tsk. fennikelfrø
- Lidt hel kanel
- 2 nelliker
- 2 spsk. tørrede karryblade
- 1/2 tsk. Aleppo-peber (eller anden tørret rød peberfrugt)
- 1/2 tsk. tørrede chiliflager
Sådan gør du
Kikærtesalat
- Sæt kikærterne i blød i koldt vand i 12 timer, hvis du bruger tørrede.
- Hæld vandet fra, og kog kikærterne møre i rigeligt letsaltet vand – det tager 35–40 minutter.
- Hæld dem i en sigte, og lad dem dryppe af.
Indisk krydderiblanding
- Rist alle krydderierne på en tør pande i et par minutter, indtil de æteriske olier begynder at blive frigivet, og det dufter herligt.
- Knus dem i en morter (eller kom dem i en kraftig frysepose, og knus dem med en tung kødhammer).
- Varm jordnøddeolien op på en stor stegepande, og rist kikærterne. Kom halvdelen af krydderiblandingen i, og rist i 2–3 minutter (pas på, det ikke brænder på). Krydr med lidt salt. Sluk for varmen, og lad kikærterne køle lidt af.
- Rør yoghurt og citronsaft sammen, og vend kikærterne i.
- Tilsæt forårsløg, hakket mynte og hakket koriander. Krydr med salt, og lad salaten hvile ved stuetemperatur i mindst 15 minutter, så krydderierne får lov til at træde i karakter.
Fisk
- Giv makrelfileterne tre-fire snit på skindsiden, så de ikke krøller sammen, når de steges eller grilles. Skær eventuelt den lille bræmme af ben væk, der sidder i fileten.
- Drys halvdelen af krydderiblandingen på kødsiden af makrellerne sammen med lidt salt, og lad dem trække en halv times tid, inden du steger dem.
Pandestegning: Kom lidt olie på en varm pande, og steg fileterne i 2–3 minutter på skindsiden, til de er gyldne. Vend fileterne, og tæl til 10 – voila – nu er de klar!
Grillstegning: Pensl skindsiden med lidt olivenolie, og grill fileterne på skindsiden på en meget varm grill med rene riste, til de er gyldne – eller grill dem i en dobbeltsidet „fiskevender“.
Servering
Server de varme makrelfileter sammen med den lune kikærtesalat og gerne med lune grove naanbrød og en grøn salat til.
Tip
Der er brugt mange forskellige krydderier i denne opskrift, men fortvivl ikke, hvis du ikke har dem alle! Du kan bare udelade nogle og bruge lidt ekstra af de andre.
Tjek din fisk med vores Omega-3-beregner
Senest opdateret 28.06.2023