Besvær med at tygge og synke ved gigtsygdom – det kan du gøre
Mundtørhed eller gigt i kæberne kan gøre det svært at tygge og synke maden. Her får du lidt inspiration til, hvad du selv kan gøre.
Oplever du mundtørhed, eller har du gigt i kæberne, så kan det være svært at tygge og synke maden. Retter, som har en blød eller flydende konsistens, gør det lettere af få det ned.
Husk, at hvis du har Sjögrens syndrom eller af en anden grund er plaget af mundtørhed, har du ekstra stor risiko for at få huller i tænderne. Læs mere om dette problem
Inspiration til mad, der er lettere at spise
- Mad med sauce eller dressing
- Brød kan opblødes i sauce, bouillon eller suppe
- Pastaretter
- Alle slags grød
- Kartoffelmos evt. med andre grøntsager
- Salat med dressing og f.eks. tun, æg, skinke eller kylling
- Farsretter og retter med hakket kød
- Kogt fisk og fiskefars
- Gratin, æggekage, omelet – hårdkogt æggeblomme kan føles tør
- Blendede og legerede supper
- Syrnede mælkeprodukter
- Smoothies og juicer
- Budding, fromage, is og softice, kage med cremesauce
- Mayonnaise som pynt på pålæg eller mayonnaisesalater
Senest opdateret 06.04.2021