Smerter og træthed: Sådan planlægger Hanne hverdagen
Hele sit liv har Hanne Petersen været vant til at bide tænderne sammen og klø på, når noget var svært. Men den strategi virker ikke på hendes fatigue (ekstrem træthed). Hun er derfor gået fra at være hård imod sig selv til at anerkende både sig selv og sin træthed. Den ændrede tilgang har medført, at Hanne i dag er et langt gladere menneske.
Hanne Petersen var udmattet af smerter og træthed, da hun i 2015 fik diagnosen leddegigt. Hun regnede med, at hendes totale udmattelse ville forsvinde, når sygdommen var velbehandlet, men som tiden gik, blev trætheden kun værre.
”Jeg har fra barn lært at tage mig sammen i modgang. Så jeg mente, at jeg bare skulle gøre mig endnu mere umage, så skulle alt nok blive fint igen. Jeg har altid gjort, hvad jeg kunne for ikke at mærke mig selv og mine følelser. Men i dag ved jeg, at den måde at forholde mig til min træthed på gjorde mig endnu mere udmattet,” fortæller Hanne Petersen, 56 år.
Året efter diagnosen fik Hanne et ophold på Gigtforeningens rehabiliteringscenter Sano i Skælskør. Her tog det lang tid for en fysioterapeut at få hende til at forstå, at hun var nødt til at hvile sig en gang imellem. Der skulle en forlængelse af opholdet og mange samtaler til, før Hanne indså, at det er OK at mærke sig selv og tage hensyn til kroppens behov. Opholdet på Sano blev et vendepunkt og starten på en selvudviklingsproces, der har medført, at Hanne i dag har et andet og mere afslappet forhold til sin træthed.
Nytter ikke noget at skælde ud
I dag er Hanne god til at mærke, hvad hun kan overskue. Hun har lært at anerkende sig selv i stedet for at skælde sig selv ud. Hun accepterer, at trætheden er hendes livsvilkår og er meget bevidst om at få bedst mulig livskvalitet.
”Hvis jeg kun er optaget af, at en dag er dårlig, bliver det hele meget værre. Jeg har færre af de dårlige dage, når jeg anerkender mig selv. Det gør jeg også ved at tale med min træthed i stedet for at undertrykke den. Hvis der er noget, jeg ikke kan en dag, siger jeg måske højt til mig selv: ”Nå, det vil du ikke. Så gør jeg det bare på en anden måde”. Jeg prøver hver dag at finde ud af, hvordan jeg klarer min dag bedst muligt. Jeg siger også højt til mig selv: ”Nu får du pause”, hvis jeg er for træt til morgengymnastik. Så taler jeg mig frem til, hvordan jeg kan starte dagen på en bedre måde ved for eksempel at hækle og drikke en kop kaffe. Trætheden fortæller mig, at jeg har brug for en pause, og ikke at jeg skal tage mig sammen. Med den tilgang er det lettere at ordne dagens gøremål bagefter,” fortæller Hanne.
Har lært trætheden at kende
Hannes træthed hænger ikke sammen med, om en aktivitet er noget hun har lyst til eller ej. Hun kan overmandes af træthed, uanset om det er skraldespanden, der skal tømmes, om hun skal ringe til myndighederne eller drikke en kop te hos en god veninde.
”Jeg ved, at jeg ikke behøver at finde en dybere årsag til trætheden, for den har slået telt op i mig. Men jeg har lært min træthed at kende. Når jeg er træt efter at have løbet rundt på græsplænen med min datters hunde, ved jeg for eksempel, at det er en fysisk træthed. Og med den viden risikerer jeg ikke at underkende mig selv ved at prøve at tage mig sammen,” siger Hanne og tilføjer, at hun også er meget bevidst om at tilbringe tid sammen med mennesker, der forstår hende, så hun ikke skal bruge unødig energi på at forklare, hvad trætheden går ud på – uden rigtigt at blive forstået.
Vil ikke være et offer
I dag ved Hanne, hvad der påvirker hendes fatigue. Det er for eksempel mange lyde samtidig. Hvis hun er på café og sidder, så hun kan overskue caféen og lydene, fylder de ikke så meget, som hvis hun sidder midt i lokalet med lyde hele vejen rundt om sig. Hun er også bevidst om, at sygehusbesøg kan være ekstra trættende og har derfor en taske med ting, som giver hende energi i ventetiden. Det er bl.a. hækletøjet, som er hendes passion og bringer hende i en tilstand af flow, hvor hun glemmer alt omkring sig.
”For mig gælder det om at planlægge, hvordan jeg får noget godt ud af en situation, som jeg ved kan udmatte mig. Jeg vil ikke være et offer! Vi bliver ofre, hvis vi kun fokuserer på, at alle andre skal tage hensyn til os.”
Vigtigt at finde balancen
Hvis Hanne vælger at gå til en koncert, et foredrag eller andet, som gør hende endnu mere træt i flere dage efter, sørger hun for, at kalenderen er tom. Det eneste hun ikke aflyser er sin træning.
”Træning gør mig glad og giver mig mere overskud. Derfor prioriterer jeg at gå til pilates i vand og hensynstagende gymnastik. På et tidspunkt var jeg så udmattet, at jeg snublede, når jeg gik, havde svært ved at bære ting osv. Derfor startede jeg efter planlægning med et behandlerteam også på kredsløbstræning på en kondicykel,” fortæller Hanne, der mener, at det er vigtigt ikke at blive rigid, så man altid siger
nej til noget, man forestiller sig, vil føre til øget træthed. Og den holdning får hende til indimellem at gå ud over sine grænser.
”Hvis ikke vi presser os selv lidt, finder vi ikke ud af, hvad der virker. Det gælder om at finde en balance mellem aktiviteter, der tager og giver energi. Balancen finder vi først, når vi tør skubbe vores grænser og kommer derhen, hvor det gør lidt ondt. Jeg har rykket mig så meget ved at arbejde med mine tanker og følelser. Det kan jeg især se, når jeg læser det, jeg har skrevet undervejs om, hvordan jeg har det,” siger Hanne.