Ondt i håndled og fingerled – Bliv klogere på dine smerter

Smerter i håndled og fingre kan blandt andet skyldes, at senerne er overbelastet, så der opstår irritation. Typer af seneirritation er blandt andet springfinger, karpaltunnel syndrom samt de Quervains syndrom.

Smerter i fingerled og håndled forekommer også ved visse gigtsygdomme, herunder slidgigt, leddegigt og psoriasisgigt.

Hvis du har ømme fingerled eller går med et ømt håndled gennem længere tid, bør du konsultere din læge.

Her kan du læse om forskellige årsager til smerter i fingerled og håndled.

  • Vigtig information før du læser videre

    Vær opmærksom på følgende før du læser videre:

    • Teksterne angiver ofte forekommende årsager til smerter i håndled og fingerled  men dækker ikke alle mulige årsager til smerterne.
    • Teksterne omfatter ikke beskrivelse af traumer (knoglebrud eller anden skade klart udløst af en ulykke).
    • Teksterne kan ikke træde i stedet for undersøgelse hos behandler – som læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
    • Teksterne giver ikke udtømmende råd om behandling  kun enkelte eksempler på behandling er angivet.
  • De mest almindelige årsager til smerter i fingerled og håndled

    Sene- og seneskedeirritation er den hyppigste årsag til smerter i fingre og hånd:

    De Quervains syndrom (seneskedebetændelse i håndled)

    Ved tommelfingerens rod ved håndleddet findes to muskelsener. Disse sener er ofte overbelastet, hvilket giver smerter. Overbelastningen medfører også ømhed, når man trykker ved håndleddet, ligesom det giver smerter, når man bevæger tommelfingeren. Denne type seneirritation kaldes 'de Quervains syndrom' eller 'seneskedebetændelse' på dansk. Seneskedebetændelse er en hyppig forekommende tilstand ved overanstrengelse af håndleddet

    Karpaltunnel syndrom

    Også andre sener ved håndleddet og i håndfladen kan blive overbelastet. Hvis det sker, og senerne hæver op i håndroden ved håndfladen, kan der opstå et tryk på en nerve. Det giver særlige føleforstyrrelser med en prikkende, stikkende fornemmelse i tommel, pegefinger og langfinger. Det kaldes karpaltunnel syndrom.

    Springfinger

    Ved seneirritation i fingrenes bøjesener kan der opstå en forsnævring i seneskeden, der medfører nedsat bevægelighed. I nogle tilfælde kan senen sidde fast, når man prøver at bøje fingeren. Det kaldes springfinger. 

    Smerter forårsaget af springfinger kommer typisk til udtryk ved ubehag og ømhed, når fingeren bevæges. Springfinger er ikke arveligt og årsagen til, hvorfor tilstanden opstår, er ukendt.

    Kuskehånd

    Generne fra 'kuskehånd' kan skyldes en fortykkelse af bindevævet i håndfladen. Det kan gøre, at man ikke kan strække fingrene ud. Problemet er arveligt betinget. Kuskehånd-symptomer ses hyppigere hos mennesker med sukkersyge og kan vise sig som en øm knude i håndfladen. Almindeligvis er tilstanden smertefri, men kan give store gener i og med, at en eller flere fingre ikke kan strækkes.

    Hvad er forskellen mellem kuskehånd og springfinger?

    Hvor kuskehånd gør det vanskeligt at bøje og strække en eller flere fingre med tilhørende små hårde knuder i håndfladen, opleves springfinger som ubehag ved grundleddet på fingeren, når denne bevæges.

    Slidgigt i fingre og håndled

    Slidgigt forekommer meget ofte i hånden. Typisk angribes fingrenes yderled og mellemled samt tommelfingerens rodled. Det er muligt at have både slidgigt i håndleddet og tommelfingeren eller flere fingre samtidigt.

    Læs mere om slidgigt

    Se øvelser for dig, der har slidgigt i hånden

    Gigt i fingrene og håndled

    Kroniske gigtsygdomme med gigtbetændelse rammer hyppigt håndens led. Det gælder i særlig grad leddegigt som kan give smertefuld inflammation i fingerled og håndled, hvor. Her angribes fingrenes grundled og mellemled samt håndled angribes.

    Gigt i tommelfingeren er hyppigt blandt gigtpatienter. Derimod rammes fingrenes yderled ikke.

    Ved flere kroniske gigtsygdomme kan der opstå gigt i hænder og håndled, hvoraf nogle typer vil give forbigående inflammationer med hævelse og ømhed, og andre er mere kroniske. Symptomer er typisk hævede og smertende fingerled og/eller stive fingre.

    Læs mere om leddegigt

    Også psoriasisgigt og reaktiv gigt kan typisk angribe fingerleddene.

    Læs mere om psoriasisgigt

    Læs mere om reaktiv gigt

    Du kan læse mere om forskellige årsager til smerter i fingerled og håndled nedenfor. Klik på de overskrifter, der passer til dig.

  • Kortvarige smerter fingerled eller håndled

    Forbigående smerter i hånden skyldes typisk, at senerne er blevet overbelastet. Smerterne aftager, når man aflaster hånden.

  • Længerevarende smerter i fingerled eller håndled

    Hvis dine smerter varer ved, eller hvis de bliver værre, bør du søge læge for at få en vurdering af årsagen. Ofte skyldes smerterne seneirritation.

  • Gør dine fingre eller håndled ondt ved belastning?

    Hvis dine smerter bliver værre, eller hvis du udelukkende har smerter, når du udsætter hånden for belastning eller laver visse aktive bevægelser, kan smerterne skyldes, at nogle muskelsener i hånden er irriteret.

    Smerterne kan også skyldes slidgigt i håndens led.

  • Håndleds- og fingersmerter selv i hvile?

    Hvilesmerter er typiske for gigtbetændelse (inflammation), som kan udløses af irritation i sener og seneskeder i hånden. Men også kroniske gigtsygdomme, som f.eks. leddegigt, kan give anledning til betændelse, så håndens led hæver op.

    Få mere viden om gigt

  • Ondt i håndled og fingerled hos yngre personer

    Når yngre får smerter i hånden, skyldes det ofte, at nogle sener i hånden er blevet overbelastet. Det kan eksempelvis være smerter i håndleddet som følge af seneskedebetændelse, eller man kan få ondt i tommelfingeren grundet et slag/vrid eller overanstrengelse.

  • Ondt i håndled og fingerled hos ældre personer

    Slitage i håndens sener er hyppige hos midaldrende og ældre. Det øger risikoen for skader og irritation af senerne – og hermed kan der opstå smerter i hånden.

    Også slidgigt i fingerled ses ofte hos ældre, som kan få hævede fingerled grundet gigtinflammation med smerter til følge.

Senest opdateret 05.07.2023