Vejrtrækningsøvelser mod smerter, bekymring og spændinger

Bedre livskvalitet, færre smerter og indre ro – det er blot nogle af de gevinster, du får ved at træne dit åndedræt. Der findes mange øvelser og teknikker til at gøre din vejrtrækning bedre, men det er heldigvis ikke så kompliceret, som du måske tror. Vi giver dig her inspiration og konkrete øvelser, så du nemt kan komme i gang.

Stig Pryds
Foto: Alex Tran

Stig Pryds mestrer en særlig åndedrætsteknik, han bruger som fridykker – og han er blandt de bedste i verden. Stig hjælper dig her med nogle gode og nemme vejrtrækningsøvelser, som du kan udføre hjemme hos dig selv. Du finder øvelserne nederst på siden.

Opnå indre ro og afspænding

"Selvom det at trække vejret er helt fundamentalt for os, betyder det ikke nødvendigvis, at vi gør det rigtigt. Men du har mange fordele af at lære den rigtige åndedrætsteknik, især når bekymringer og spændinger i kroppen måske fylder mere end normalt, som så kan forstærke de smerter, du allerede slås med", fortæller Stig Pryds.

Han har alvorlig psoriasisgigt og kroniske smerter i knæ og ryg. Stig Pryds trænede i et varmtvandsbassin, da han lærte åndedrætsøvelserne, som han nu bruger både på land og i vand. I dag er han én af verdens bedste fridykkere og inspirerer andre til, hvordan man kan opnå smertelindring og bedre livskvalitet via åndedrættet.

"Du kan gøre nogle helt enkle ting med din vejrtrækning. Øvelserne giver afspænding og indre ro nu og her, men de giver dig også bedre livskvalitet, stærkere hjerte og færre smerter," forklarer Stig Pryds.

Prøv Stig Pryds’ egne vejrtrækningsøvelser

  • Læg dig et roligt sted med en pude under nakke og knæhaser og et tæppe over dig. Sæt uret til at ringe efter 10 minutter.
  • Læg en hånd på maven og en på brystet. Træk vejret gennem næsen, så din mave løfter sig. Flyt luften op i brystkassen, så brystet hæver sig.
  • Ånd ud gennem sammenknebne læber – fortsæt i 1 minut. Når vejrtrækningen kører, lægger du armene ned langs siden. Hold vejret på 4. indånding og ånd så ud. Det er vigtigt, at alle udåndinger er lange. Dobbelt så lange som indåndingerne.
  • Træk nu vejret dybt ind og hold det. Slap af i ansigt, skuldre, brystkasse og mave. Hold vejret, så længe du kan, og pust langsomt ud.
  • Fortsæt til uret ringer.
  • Lav øvelsen 3 til 5 gange om ugen.

"Med tiden vil mange kunne holde vejret i tre minutter. Men glem tiden. Gå efter en rar og behagelig fornemmelse," lyder rådet fra Stig.

Tips

Øvelsen kan du bruge i din hverdag hvor og hvornår, du har lyst til det. Du kan alternativt udføre den siddende, hvis du ikke har mulighed for at ligge ned.

Det er rigtig godt at kombinere sin fysiske træning med åndedrætsøvelser – går du på et hold, så hør din behandler eller træner, om du kan få hjælp til det.

Download smertedagbog og få overblik over dine smerter

Smertedagbogen kan gøre dig klogere på dine smerter og hjælpe dig til at forstå, hvad der er godt og mindre godt for dig i forhold til smerterne. Den kan også være en hjælp, hvis du skal tale med din læge om håndtering og behandling af dine smerter.

Senest opdateret 15.06.2023