Forskning i børnegigt – for mere skånsom behandling og bedre børneliv
Hver tredje dag får et barn i Danmark konstateret gigt. Mange af børnene lever med stærke smerter og begrænset bevægelsesfrihed. Der er sket store fremskridt i den medicinske behandling, men det kan være stærke sager for små kroppe. Og sygdommen påvirker også deres børneliv. Derfor støtter Gigtforeningen forskning i børnegigt.
Hvad er børnegigt?
Børnegigt (juvenil idiopatisk artritis) er en særlig form for gigt, hvor leddene rammes af en smertefuld gigtbetændelse, der nedbryder leddene, hvis betændelsen ikke dæmpes. Derfor er det afgørende at sætte ind med den rigtige behandling – hurtigt.
Selvom børnegigt er en af de mest udbredte kroniske sygdomme med debut i barnealderen, er den trods alt ret sjælden. Og det kræver specialviden at stille diagnosen.
Hvert år får omkring 120 børn i Danmark diagnosen børnegigt. De fleste er piger, som regel under 5 år gamle. Nogle børn vokser fra gigten, mens andre fortsætter med at have gigt i voksenlivet.
Stærke smerter og nedsat bevægelighed
Det er forskelligt, hvordan sygdommen påvirker det enkelte barn – det afhænger blandt andet af, hvilken type børnegigt der er tale om. Nogle kan for det meste leve et næsten normalt liv, mens andre oplever tilbagevendende, stærke smerter og begrænsninger i bevægelsesfriheden.
Fremskridt og udfordringer
Også børnene har haft gavn af de fremskridt, som er sket inden for behandlingen af de inflammatoriske gigtsygdomme: Opdagelsen af, at hurtig og intensiv behandling med f.eks. methotrexat og binyrebarkhormon kan bremse sygdomsudviklingen – og introduktionen af biologisk medicin til de patienter, der ikke har tilstrækkelig gavn af de gængse lægemidler.
Men uanset hvilken medicin børnene tilbydes, kan der være bivirkninger. Methotrexat er en cellegift, som f.eks. også anvendes i kræftbehandling, og bivirkningerne kan være ubehagelige (kvalme, voldsom træthed mv.). Binyrebarkhormon virker hurtigt – men kort- og langtidsvirkningerne kan være alvorlige. Udover vægtøgning, ”måneansigt” og psykiske symptomer mens behandlingen står på, medfører langtidsbrug blandt andet skrøbelig hud og knogleskørhed.
Giv dit bidrag til fremskridt i forskningen
Mere skånsom behandling
Derfor støtter Gigtforeningen blandt andet et forskningsprojekt, som skal afdække, om – og i givet fald hvornår – man kan nedjustere og eventuelt helt indstille den medicinske behandling af børnene, uden at leddene ødelægges.
Et bedre børneliv
Desuden støtter vi et projekt, som skal omsætte forskning i børns smerter til konkrete tilbud i form af et nationalt smerteprogram. Programmet har vist sig at kunne hjælpe børnene til bedre at tackle et liv, hvor smerter er en del af hverdagen.
Børn med gigt – rettigheder og muligheder