Når sygdom slider på kærligheden - sådan passer I på hinanden

Hver tredje pårørende savner hjælp og rådgivning – og mange føler sig glemt. Det viser en ny stor undersøgelse, ’Hvem er de pårørende i Danmark’, som forskningscentret VIVE har lavet for Danske Patienter.

Men der er en bagside. For rigtig mange oplever samtidig, at rollen som pårørende slider på det fysiske og psykiske helbred. Og mere end hver tredje savner hjælp og rådgivning til at håndtere de udfordringer, der kan følge med, når en nærtstående bliver ramt af sygdom.

Parterapeutens gode råd til dig og din partner

Når du eller din partner bliver ramt af sygdom, vil det ikke kunne undgå at påvirke jeres relation, siger Marlene Dara. Hun er psykoterapeut og arbejder blandt andet med par, som har brug for hjælp til at komme igennem en vanskelig periode – for eksempel på grund af sygdom.  

”Sygdom kan bringe jer tættere sammen. Men den kan også udfordre jeres relation og skabe afstand og konflikter. Nogle af de følelsesmæssige tematikker, jeg møder i min klinik, er eksempelvis vrede, magtesløshed, kedafdethed, frustrationer, ensomhed og følelsen af ikke at være god nok,” siger hun.

”Når samlivet går i hårdknude, handler det ofte om, at kommunikationen er udfordret af flere grunde. Mit arbejde er blandt andet at støtte parret og hjælpe dem hen til et sted, hvor konflikter og misforståelser mindskes, så de kan komme styrket ud på den anden side.”

I filmen uddyber Marlene Dara sine fem bedste råd til at styrke jeres kommunikation og fælles trivsel:

  1. Tal sammen. Skab et rum, der er trygt, og vær nysgerrige på hinanden.
  2. Vær tydelige – på en nænsom måde. Og hold jer på egen banehalvdel.
  3. Vær åbne om, at I har forskellige behov. Det er vigtigt, der er plads til jer begge.
  4. Sørg for at lytte til hinanden, når I taler om det, som er svært. Giv plads – i stedet for at fokusere på at får ret.
  5. Tag en pause, hvis samtalen bliver fastlåst. Reflekter over, hvad der gik galt – og del det med hinanden, når i genoptager samtalen.
Senest opdateret 11.04.2025

Her kan du se en film – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies

Du behøver ikke være medlem af Gigtforeningen for at benytte vores tilbud til pårørende, da TrygFonden støtter tiltaget.