Thomas Breinholt: Kan man tænke sig rask?

I de seneste 25 år har Thomas Breinholt været på en videnskabelig opdagelsesrejse i sammenhængen mellem vores sind, tanker og fysiske helbred. I sin bog ’Kan man tænke sig rask?’ udforsker han kroppens evne til at helbrede sig selv og peger på det store potentiale i at arbejde med forbindelsen mellem krop og sind.

Thomas BreinholtFoto: John Zoffmann

Gennem interviews med verdens førende forskere og gennemgang af internationale studier har journalist og dokumentarist Thomas Breinholt undersøgt, hvilket potentiale der ligger i at arbejde med patienters opfattelse af og tilgang til deres sygdom. Og konklusionen er klar: Rigtig mange patienter kunne få en bedre hverdag, hvis de psykiske aspekter i højere grad blev inddraget i behandlingen.

Ud af balance – og tilbage igen

"Hovedteorien i min bog er, at din krop kan blive slået ud af balance af dit sind. Hvis noget truer dig i længere tid, opstår der et overskud i produktionen af stresshormoner, som konstant pumpes ud i din krop og slår den ud af balance," siger han.

"Det konstante tryk af stresshormoner påvirker snart sagt alle systemer i kroppen, og den vil forsøge at lave et modtryk. Men det koster! Kroppen må i stedet gå på kompromis med andre ting i forsøget på at holde balancen. Blodtrykket kan stige. Fordøjelsen bliver droslet ned. Eller reproduktionssystemet fungerer ikke længere optimalt."

Den positive side af historien er, at det er muligt at hjælpe kroppen med at genfinde balancen, for den er faktisk designet til at sørge for, at der er ligevægt mellem dine biologiske systemer. Så kunsten er at komme tilbage – eller i hvert fald tættere på – balancetilstanden i kroppen, for så træder en masse selvhelbredende kræfter i gang helt af sig selv.

Men hvordan kommer man tilbage? Hvad kan man selv gøre? Og hvad kan din læge gøre?

Her er tre gode råd fra Thomas Breinholt

1. Accept

"Der er flere terapiformer, som handler om accept," siger Thomas Breinholt. "Selv om det kan være hårdt, kan det være gavnligt at acceptere, at sygdommen er der. Så du kan lære at betragte og registrere din sygdom med accept – men sørge for, at den ikke fylder hele livet. Samtidig kan du arbejde på at flytte dit fokus over på de ting, der virkelig giver dig værdi i livet, og som du faktisk kan handle på og prioritere. At kunne tage små skridt i den retning giver samtidig en følelse af at have kontrol over sit eget liv. Og det at tage kontrol har også en stressdæmpende effekt."

2. Fællesskab med andre

"Jeg vil helt klart anbefale, at man prøver at finde sammen med andre i samme situation. Der er så mange studier, der viser, hvor stor en forskel det kan gøre, at man er med i et fællesskab, hvor man kan udveksle erfaringer og mærke, at man ikke er alene med problemerne."

I forbindelse med tilblivelsen af sin bog tog Thomas Breinholt initiativ til et studie med patienter med leddegigt på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Det tydede på, at gruppeforløb kombineret med mind-bodyteknikker havde en meget positiv effekt på livskvaliteten.

3. Placebo – nocebo

"Sproget betyder rigtig meget. Hvis en læge for eksempel siger: “Nu får du kemoterapi, og det vil rense din krop for de onde celler, så den kan komme til at skinne igen,” så kan det give patienten et positivt billede og håb om noget godt og styrkende. Det kan skabe en placebo-effekt, og nogle studier viser, at placebo kan booste effekten af den medicin, vi tager. Men hvis lægen i stedet lægger ud med at fortælle om hårtab, nerveskader og søvnproblemer, så forventer patienten det værste, og det kan sætte sig i sindet og skabe en såkaldt nocebo-effekt, som kan forværre patientens symptomer."

Så … KAN man tænke sig rask?

”Man kan lære at reducere stress og på den måde hjælpe sin krop med at komme i en bedre balance,” fastslår Thomas Breinholt. 

”Og jeg kunne ikke drømme om at anbefale nogen at droppe den behandling, de får ordineret af deres læge og overlade den til tankens kraft. Men vi skal tage sindets rolle alvorligt, når det gælder sygdom og behandling. Der er så meget at vinde for både patienter og sundhedsvæsen."

Se vores liveudsendelse nedenfor, hvor Thomas Breinholt og sygeplejerske i Gigtforeningens rådgivning, Nanna Bacci Hartz, diskuterer tankernes helbredende kraft:

Senest opdateret 17.12.2024

Liveudsendelse om tankernes helbredende kraft

Se med her, når vi udforsker, hvordan tanker og følelser kan påvirke vores helbred. Thomas Breinholt, journalist og forfatter til bogen ’Kan man tænke sig rask?’, deler sin viden sammen med sygeplejerske Nanna Bacci Hartz fra Gigtforeningens rådgivning. Nanna bidrager med sine erfaringer fra arbejdet med patienter og giver sit perspektiv på, hvordan mentale og fysiske udfordringer hænger sammen – særligt, når man er nydiagnosticeret med gigt. Udsendelsen er støttet af Sygeforsikringen "danmark".

Her kan du se en film – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies