Mangler du overskud? Spar på kræfterne med 5 gode råd og øvelser
Brug pauser, og brug dem med intention. Sådan siger ergoterapeut Gitte Møller Jensen. For at holde en pause svarer nemlig til at sætte et strømkabel til en elbil. Når du gør det, kan bilen blive ved med at køre, men hvis du venter, til bilen er løbet helt tør for strøm, går den i stå, og så har du balladen.
Gitte Møller Jensen er ergoterapeut på Sano, og til dagligt hjælper hun mennesker med gigtsygdomme med at mestre deres hverdag. Mange mennesker med gigt kæmper med smerter og træthed, som kan tære på energiniveauet og få hverdags- og arbejdslivet til at virke uoverskueligt. Hun underviser i energiforvaltning, som handler om at lære sit eget energiniveau at kende og undgå at overforbruge sig selv. Spørger man Gitte er en af nøglerne til energiforvaltning at holde pauser.
1. Hold pauser på forkant
”Pauser på forkant er geniale for at få energien til at række længere. Prøv at eksperimentere med pauser i løbet af dagen ved at sætte en timer på telefonen, der en gang i timen minder dig om at holde en pause. Du skal gøre det, selvom du er i gang med noget, eller du ikke lige synes, du har brug for en pause. En rigtig vigtig regel i den sammenhæng er at holde dig for øje, at pausen skal være en pusterum og noget, der giver dig noget positivt. Det giver ikke energi at holde en pause, der ikke er fed for dig at holde. Så har den snarere modsat effekt.”
2. Krops- og hjernepauser
”En pause er kun rigtig god, hvis du også har været aktiv. Aktiviteten er med andre ord ligeså vigtig som pausen, og det er det at veksle mellem aktivitet og pauser, der giver energi. Husk gerne på, at pauser behøver ikke være inaktive. Lad os sige, du er i gang med en fysisk krævende aktivitet som at klippe hæk, så kan en pause godt være at gå ind og lave lidt arbejde på computeren. Så er det nemlig hjernen, der kommer på arbejde, og kroppen der får en velfortjent pause. Så at veksle mellem ”kropspauser” og ”hjernepauser” er i sig selv en måde at holde pauser på.”
3. Del aktiviteter op
”Pauser kan også være at dele aktiviteter op. Mange af os er flasket op med, at man gør rent lørdag formiddag, og så er det i det tidsrum, man skal have styr på det hele. Men i stedet for den model, så prøv at tag et enkelt rum, og så gå til noget andet eller tag dig en pause. Eller tag den ene halvdel at huset om lørdagen og den anden halvdel en anden dag.”
4. Mere power med powernaps
”Pauser kan også være at ligge sig ned og tage en powernap på mellem 5 og 20 minutter. Du kan tage ligeså mange, du vil, de påvirker nemlig ikke din nattesøvn. Det kan længere lure dog gøre, så pas på med dem. Jeg vil gerne stå på mål for, at du faktisk kan få bedre nattesøvn med powernaps, for det er vores evne til at energiforvalte i løbet af dagen, der giver den gode nattesøvn.”
5. Der findes ikke kun 0% og 100%
Alt eller intet tankegangen er vi mange, der ligger under for. Enten gør jeg tingene, som jeg altid har gjort dem, og ellers lader jeg helt være. Det svarer til, at vi kun kan gøre tingene enten 100% eller 0%. Men mellem 0 og 100% der ligger 99% af muligheder. Så det der med at begynde at udnytte de 99%, det er værd at gå efter.
Lad os sige, at besøg hos svigerfamilien er på din liste over ting, der skaber overforbrug. Her er mulighederne ikke kun, at du enten tager med og overforbruger dig selv eller helt bliver hjemme. Se i stedet på, hvordan du kan få lagt nogle pauser og åndehuller ind undervejs i arrangementet. En løsning kunne være at få fortalt, at du rigtig gerne vil dem, men at energien ikke rækker til hele arrangementet, så du sætter bagkant på klokken 21. Det kunne også være, at du får spurgt, om du kan få et hvil på gæsteværelset, så du kan få ro i hovedet og kroppen. Det kunne også være, at det hjælper dig at gå en tur undervejs i arrangementet, eller at i flytter over i den bløde sofa, efter maden er spist, frem for at sidde ved spisebordet hele aftenen. Et godt råd er at få det sagt på forhånd, så du har ro omkring det på selve dagen.
Læs også '3 måder at få mere overskud i din hverdag'