Her er smerteforskerens 5 råd til at håndtere smerter
Hvad ville en af verdens førende smerteforskere gøre, hvis han selv fik kroniske smerter? Professor og smerteforsker Lars Arendt-Nielsen fra Aalborg Universitet ved om nogen, hvordan smerter påvirker kroppen, og hvad man kan gøre for at lindre dem.
Foto: Linda Johansen
Selv om en vellykket udskiftning af et knæled eller medicinsk behandling kan hjælpe mod smerter, oplever mange mennesker stadig ubehag trods behandling – sådan er det desværre med kroniske smerter. Man må acceptere, at de ikke altid forsvinder helt.
Derfor er det vigtigt selv at gøre en indsats for at få kontrol over smerterne og håndtere dem så godt som muligt. Lars Arendt-Nielsen deler sine bedste råd til at håndtere kroniske smerter gennem viden, bevægelse og realistiske mål.
1. Forstå dit smertesystem
”Det første skridt er at opnå en grundlæggende forståelse af dit smertesystem. Når du har en grundlæggende viden om, hvordan smerterne fungerer, kan du bedre håndtere dem,” forklarer Lars Arendt-Nielsen.
”Mange ved ikke, at smerter i muskler og led ofte ikke er farlige, og at kende mekanismerne bag smerten kan give en følelse af kontrol.”
2. Gør bevægelse til en naturlig del af dagligdagen
”Dernæst handler det om at finde måder at forblive aktiv på uden at forværre smerterne. Jeg ville finde ud af, hvordan jeg kunne holde mig fysisk aktiv i et passende omfang,” siger Lars Arendt-Nielsen.
”På dage med kraftigere smerter kan små bevægelser, som at strække sig eller tage små skridt rundt i hjemmet, også være gavnlige. For eksempel kunne du stille kaffekoppen ude i køkkenet, så du må rejse dig, hver gang du er kaffetørstig.”
3. Sæt realistiske mål - det hjælper på din motivation
”Som ung fik jeg en rygskade, der i perioder gav mig så stærke smerter, at jeg næsten kun kunne kravle. I dag generer skaden mig ikke, fordi jeg holder mig i gang og bevarer styrken i ryggen gennem løbetræning,” fortæller smerteforskeren.
”Det handler om at sætte små, realistiske mål, der kan hjælpe med at bevare motivationen. Som at gå 500 meter på en svær dag i stedet for 600 – det kan være små skridt, der stadig giver en følelse af fremgang.”
4. Når smertesystemet udvikler 'allergi'
”Mennesker med kroniske smerter oplever ofte, at deres smertesystem bliver overfølsomt – næsten som en allergisk reaktion. Man kan sige, at der går en form for ’allergi’ i smertesystemet,” forklarer Lars Arendt-Nielsen.
”Når smertesystemet bliver overfølsomt, reagerer det kraftigere på selv små påvirkninger, hvilket kan gøre helt almindelige bevægelser smertefulde. At forstå denne ’allergi’ kan være en hjælp til at leve med smerterne,” fortæller han. ”Med viden og en aktiv tilgang kan du få mere kontrol over smerterne – så de ikke får lov til at styre dit liv.”