Jo flere vi er, jo mere kan vi udrette
Gigtforeningen kæmper for at skabe bedre vilkår for mennesker med gigt.
Gigtforeningen kæmper for at skabe bedre vilkår for mennesker med gigt.
Vi har bedt sundhedsordførerne fra de politiske partier svare på, hvad de vil gøre for mennesker med gigt. Læs her, hvad Peder Hvelplund svarer.
Ja, både som kollega og som nær pårørende har jeg oplevet konsekvenserne af gigtsygdom og de konsekvenser det medfører. En nær pårørende boede de sidste måneder hos os, havde haft et aktivt liv, men var de sidste år plaget af gigt, som satte store begrænsninger for hvad hun selv kunne.
For det første skal vi gennem tidligt fokus være bedre til at forebygge store smerteproblematikker. Vi skal sikre adgang til individuel rådgivning om hvordan man håndterer og forebygger smerter. Sikre mulighed for at blive på arbejdsmarkedet gennem fleksjob eller omskoling, hvis det er det man ønsker. Men selvfølgelig skal man have muligheden for en førtidspension, hvis det er den bedste løsning.
Vi skal sikre større sammenhæng i behandlingen. Ofte havner man som multisyg kroniker mellem flere forskellige specialer og det er svært at se en sammenhæng i forløbet. Der kan også være store geografiske forskelle i tilbuddene. Derfor skal vi have nationale kvalitetsstandarder for gigtpatienter og kronikergrupperne, og ikke mindst sikre at der følger tilstrækkelige midler med ud til at løse opgaverne, så vi kan sikre en ensartet behandling med fokus på forebyggelse, sammenhæng og helhed.
Ja. Absolut. Et menneske er mere end en eller flere diagnoser. Vi skal sikre sammenhæng og forståelse til gavn for både menneske og samfund.
Den helt store udfordring i forhold til kapacitet i sundhedsvæsenet er manglen på personale. Hvis vi skal tiltrække personale og få dem til at fortsætte med at arbejde i sundhedsvæsenet, skal vi forbedre løn- og arbejdsvilkår. Så ud over at investere i sundhedsvæsenet, vil vi afsætte midler til et markant lønløft til sundhedspersonalet.