Kontakt vores socialrådgiver
Har du spørgsmål om udgifter forbundet med din eller dit barns gigt?
Har du spørgsmål om udgifter forbundet med din eller dit barns gigt?
Har du gigtsygdommen lupus, hvor man kan blive ekstremt følsom over for sollys, kan du søge om tilskud til solcreme hos din kommune. Gigtforeningens socialrådgiver, Helga Madsen, hjælper dig på vej.
Lupus/SLE er en alvorlig, autoimmun gigtsygdom, som bl.a. er kendetegnet ved ekstrem følsomhed overfor sollys. Hvis du har lupus, skal du derfor beskytte dig effektivt mod solen med lange ærmer og bukser – og masser af solcreme med høj beskyttelsesfaktor. Det kan være dyrt – men måske kan du få nogle af pengene retur. Det er nemlig muligt efter servicelovens § 100 at søge din kommune om tilskud til nødvendige merudgifter som følge af sygdom.
Først vil kommunen tage stilling til, om du er omfattet af målgruppen. Nedsættelsen af din funktionsevne skal være både varig og alvorlig. Bekendtgørelsen beskriver det sådan:
"Med varigt nedsat funktionsevne forstås en langvarig lidelse, hvis konsekvenser for den enkelte er af indgribende karakter i den daglige tilværelse, og som medfører, at der må sættes ind med betydelige hjælpeforanstaltninger".
Kommunen vil også vurdere, om du samlet set har merudgifter, der overstiger den såkaldte bagatelgrænse. For at du kan komme ind under ordningen, skal du sandsynliggøre nødvendige merudgifter på mindst 7.068 kroner årligt eller 589 kroner pr. måned (2023). Kommunen lægger alle dine merudgifter sammen – både de løbende udgifter og enkeltudgifter.
Læs mere om merudgifter og beregning af ydelsen
Solen er en vigtig kilde til dannelse af D-vitamin i huden, ligesom solskinsvejr gør os i godt humør. Derfor gælder det om at nyde alle fordelene, men samtidig undgå de skadelige stråler.
1. Skygge
Du kan undgå meget af solens uv-stråling, hvis du søger skygge, når solen er stærkest mellem kl. 12 og 15.
2. Solhat/tøj
Dæk bar hud til med tætvævet tøj og brug en bredskygget hat, der dækker hoved og ører, og skygger for ansigt og nakke.
3. Solcreme
Brug solcreme, hvor skygge og tøj ikke dækker. Det er vigtigt at smøre et tykt lag på for at få den beskyttelse, som er angivet på solcremen. En god huskeregel er: Brug én håndfuld solcreme til én krop. Brug mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i lande, der er varmere end Danmark. Både UVA- og UVB-stråling er skadelige. Det er derfor vigtigt at tjekke, om solcremen beskytter mod begge dele.