Lyt til viden om artrose
Bliv klogere på artrose med reumatolog Henning Bliddal og ortopædkirurg Anders Troelsen.
Bliv klogere på artrose med reumatolog Henning Bliddal og ortopædkirurg Anders Troelsen.
Hvert år får 15.000 danskere den besked, at de har knæartrose – eller slidgigt i knæet. Alt for mange af dem bliver sendt direkte på operationsbordet i stedet for først at gennemgå et forløb med patientuddannelse og fysioterapi. I dag præsenterer Gigtforeningen, Hjerteforeningen og Kommunernes Landsforening et fælles udspil til bedre behandlingsforløb for mennesker med kronisk sygdom.
"Vi har kæmpet for det her i flere år – at alle, der får diagnosen artrose, skal have tilbud om gratis fysioterapi og patientuddannelse i deres kommune. For rigtig mange kan faktisk undgå at blive opereret – eller i hvert fald få udskudt deres operation – hvis de får sådan et forløb. I en tid, hvor hospitalerne er under hårdt og vedvarende pres, og operationspuklen vokser på grund af manglen på anæstesi- og operationssygeplejersker, står vi på en brændende platform: Det er nu, vi skal skrue op for forebyggelsesindsatsen i kommunerne – til gavn for både patienterne og det overbelastede sundhedsvæsen," siger Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.
I det fælles udspil har vi brugt knæartrose som eksempel. Hvert år får 8-10.000 mennesker i Danmark et nyt knæ, og antallet stiger i takt med, at vi bliver flere ældre. Men kun omkring hver tredje får en henvisning til fysioterapeutisk træning eller patientuddannelse, før de bliver sendt videre til en ortopædkirurgisk afdeling med henblik på operation. Til trods for, at Sundhedsstyrelsen netop anbefaler, at man forsøger med en ikke-kirurgisk indsats først.
"Som det er nu, er det dit postnummer, som afgør, om du får de tilbud, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det er dét, vi skal have lavet om på. Vi skal have alle kommunerne med. Derfor er det jo helt genialt, at vi nu får mulighed for at gå sammen med Kommunernes Landsforening om at gøre opmærksom på problemet – og pege på de gode og effektive løsninger, som findes, og som vi ved virker,” siger Mette Bryde Lind.
Her kan du se en film – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies