Kan giftige dyr blive til gigtmedicin?

En stor del af vores medicin kommer fra planter og dyr, og forskere undersøger sågar, om bier, biller, tudser og taranteller kunne finde vej til medicinskabet.

Illustration af en fugleedderkop

Du ved måske allerede, at en stor del af den medicin, vi bruger, kommer fra planter og dyr.

Og forskere er stadig i gang med at undersøge naturens potentiale til at lindre og helbrede sygdom. Både bier, biller, tudser og taranteller giver ny inspiration til medicinskabet, skriver nyhedsmediet Videnskab.dk.

Faktisk mener forskere på Københavns Universitet, at den giftige jagtedderkop måske kan blive et gennembrud i fremtidens smertebehandling.

Når tarantellen går på jagt, lammer den nemlig sit byttedyr hurtigt og effektivt med en gift, der blandt andet rummer salte, enzymer og proteiner. Særligt indholdsstoffet polyamin-toksin fra edderkoppens gift har vist sig at være effektiv i forhold til kroppens nervesystem, der registrerer smerter.

Måske går fremtidens smertestillende behandler på otte ben …

Ikke kun taranteller

Giften fra bier, der hedder melitin, er også af interesse.

Man har nemlig fundet ud af, at biavlerne – der givetvis får bistik oftere end resten af befolkningen – tilsyneladende har et bedre immunforsvar end andre mennesker. De bliver sjældent forkølede og oplever færre tilfælde af influenza.

Man kan endnu ikke nøjagtigt sige hvorfor, men forskere mener, at biens gift måske også kan have en gavnlig effekt, når det kommer til gigt, kræft og kredsløbssygdomme.

Endelig har danske forskere lavet forsøg med kobraens gift, der kan hjælpe os med at forstå virkningsmåder i menneskets immunsystem.

Forskningen kan give os en bedre forståelse af de processer, der finder sted ved autoimmune sygdomme som for eksempel leddegigt, hvor immunforsvaret angriber kroppens egne celler.

Publiceret 30.06.2023