Bliv medlem af Gigtforeningen
Meld dig ind allerede fra i dag - jo flere vi er, jo mere kan vi løfte.
Meld dig ind allerede fra i dag - jo flere vi er, jo mere kan vi løfte.
Du når ikke at tænke over det, før bandeordene ryger ud af din mund, men måske har ordene en smertelindrende effekt, mener professor i psykologi.
Da du slår dine hævede fingerled ind i køkkenbordets hårde kant, når du ikke at tænke over det, og ordene bare ryger ud af din mund: av, for helvede!
Men måske er der en grund til, at mennesker bruger bandeord ved smerte, mener professor i psykologi Richard Stephens fra Keele University i England. Han mener nemlig, at bandeordene måske har en smertelindrende effekt.
Det viser i hvert fald en videnskabelig artikel, som Richard Stephens og hans kolleger står bag, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift NeuroReport, skriver Videnskab.dk.
Med den videnskabelige artikel skriver forskerne om et eksperiment, de har udført med 60 unge mennesker, der var inddelt i to grupper. De blev af to omgange bedt om at putte deres hånd i en spand med iskoldt vand, så længe de kunne holde det ud.
Første gang skulle de sige bandeord, mens de havde hånden i isvandet – anden gang skulle de gentage et dagligdags, neutralt ord.
Når deltagerne sagde bandeord, kunne de holde hånden længere tid i isvandet og fortalte efterfølgende, at smerterne føltes mindre alvorlige.
Eksperimentet viste desuden, at man kunne måle, at deltagernes hjerte slog lidt hurtigere, når de bandede, og at bandeordene og dagligdags ordene aktiverede forskellige områder i hjernen.
Dette har fået forskerne til at gætte på, at bandeordene aktiverer en del af hjernens alarmberedskab – den såkaldte ’kæmpe eller flygte’-mekanisme – som sætter i gang, når mennesker eller dyr føler sig truede.
Der er dog en fare ved at misbruge bandeordene, advarer Richard Stephens. For hvis bandeordene bruges i flæng og ikke kun, når man slår sig over fingrene med en hammer, mister bandeordene deres kraft og bliver til almindelige ord.