Bliv medlem af Gigtforeningen
Meld dig ind allerede fra i dag - jo flere vi er, jo mere kan vi løfte.
Meld dig ind allerede fra i dag - jo flere vi er, jo mere kan vi løfte.
Forskere på Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet er kommet frem til, at bittesmå guldstykker i knæet ser ud til at kunne lindre smerterne hos mennesker med artrose.
Ja! Den er god nok. På Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet er forskere kommet frem til, at mikroskopiske guldstykker i knæet ser ud til at kunne lindre smerterne hos mennesker med artrose, som man i folkemunde kalder slidgigt.
I et nyere forskningsprojekt har professor på Aalborg Universitet Sten Rasmussen lagt bittesmå stykker guld ind i knæet hos 30 mennesker med artrose, der døjer med smerter. Patienterne er herefter blevet fulgt i to år for at se, om smerterne er blevet mindre.
”Konkret har vi taget en smule ledvæske ud af knæet og iblandet nogle mikroskopiske guldstykker, som så er blevet sprøjtet tilbage i knæet,” forklarer han i en pressemeddelelse.
Ved hjælp af spørgeskemaer er patienternes smerter blevet undersøgt både før og i tiden efter, at de er blevet behandlet, og forskerne har desuden undersøgt blodprøver og ledvæske før og efter behandlingen
”Vi så, at inflammationsgraden faldt hos samtlige forsøgsdeltagere, og omkring 80 procent svarede, at de følte færre smerter. Det er spændende resultater,” siger Sten Rasmussen.
At guldet ser ud til at virke, er der en god forklaring på:
”I vores forsøg lægger vi guldstykker, der er 10 gange større end en celle, ind i knæleddet. Dem forsøger makrofagerne at opløse, og derved frigøres nogle guld-ioner, der indlejres i cellen. Herinde stopper de en kaskadeproces i proteindannelsen, der så stopper inflammationen,” forklarer Sten Rasmusen.
Behandling af smerter med guld er faktisk ikke ny. Allerede i begyndelsen af det 20. århundrede begyndte læger at behandle gigtsygdomme med intravenøse indsprøjtninger af opløst guld.
Behandlingen var dog skrap kost for nyrerne og gav anledning til hudlidelser, men det var ikke guldet i sig selv, som var problemet. Det var den kemiske blanding, som guldet var blevet opløst i, som var skadelig.
”Guld er et meget rent grundstof, og der er ingen bivirkninger ved behandlingen. Nu har vi kørt et pilotforsøg, som har vist, at der er en sammenhæng mellem irritationsprocessen i knæet og smerter, men før vi kan tage det i brug i patientbehandlingen, er der dog behov for at gennemføre et større videnskabeligt studie, der kan vise, at effekten også er der, når vi bruger guldet på andre end 30 nøje udvalgte forsøgsdeltagere,” siger professoren.