Bliv medlem af Gigtforeningen
Meld dig ind allerede fra i dag - jo flere vi er, jo mere kan vi løfte.
Meld dig ind allerede fra i dag - jo flere vi er, jo mere kan vi løfte.
Når du laver håndarbejde og håndværk har det en sundhedsfremmende effekt i forhold til bevægeligheden i dine hænder og oplevelsen af succes med en passion, mener forsker i craft psykologi.
Du har måske ikke hørt om begrebet craft psykologi, men der er al mulig grund til at lytte godt efter. For craft har sundhedsfremmende effekter, fortæller Anne Kirketerp, der er ph.d. og førende forsker i craft herhjemme.
Kort sagt handler craft om psykologiske teorier, der begrunder og beskriver, hvordan håndarbejde og ikke mindst håndværk har en gavnlig virkning i forhold til sundhed og trivsel.
Om du hækler, strikker, maler, bager eller ordner haven, har det en sundhedsfremmende effekt både psykisk og fysisk, da det både kræver en muskulær bevægelighed, der styrker dine hænder, og en interesse for noget, som du holder af at gøre og giver dig succesoplevelser.
- Ja, det gør dine hænder stærkere at træne med bolde, men træningen kan være kedelig i længden, og så får man den ikke gjort. Men når man har en interesse eller rettere passion for hækling eller drejning af træ, kommer motivationen til at bruge og træne hænderne fra hjertet, og det bliver mere lystbetonet at bruge sine hænder, forklarer Anne Kirketerp.
Man kan sige, at aktiviteten bliver en belønning. For når du mærker, at du har lyst til og er engageret i at være ude i haven eller at sidde og strikke eller hækle, bliver det nemmere at tage sig sammen til at få aktiviteten gjort, da den netop bliver en belønning i sig selv.
På den måde bliver det ligeledes nemmere at være i gang med aktiviteten i længere tid, så det får en muskulær fordel i hænderne at udføre den.
- Uanset hvilken eller hvilke craft aktiviteter, du nørder, indebærer aktiviteten næsten altid, at man laver noget, der er rytmisk, og noget man gentager, fortæller Anne Kirketerp.
Med aktiviteterne bruger du dine hænder til at holde fast, vride og trykke noget, og de former for naturlig motorisk træning gør, forklarer Anne Kirketerp, at man styrker bevægeligheden og motorikken i hænderne.