Meld dig ind her
Få del i medlemsfordelene - meld dig ind allerede fra i dag.
Når du lytter til musik, som du holder af, kan musikken virke smertelindrende. Det viser forskning, der har set nærmere på kroniske smerter hos mennesker med fibromyalgi.
Har du svært ved at udtale navnet på Mariah Careys nummer »All I Want For Christmas Is You« uden at synge det i stedet? Eller ... Foretrækker du at lytte til Wham! og deres »Last Christmas« igen og igen?
Forskning i musik og smertelindring har været i gang i flere år både herhjemme og i udlandet. Den viser eksempelvis, at musik kan aflede opmærksomheden fra det ubehagelige og smertefulde, når en akut smerte opstår.
Men musik kan også virke smertelindrende ved kroniske smerter.
Professor Peter Vuust fra Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet har sammen med andre forskere set nærmere på kroniske smerter hos mennesker med fibromyalgi, der er en reumatologisk sygdom.
Med et videnskabeligt forsøg kommer de i deres studie frem til, at tonerne fra deltagernes yndlingsmusik kunne mindske deres kroniske smerter og øge deres fysiske bevægelighed.
Forskerne kunne således konstatere, at musik også virker ind på vores opfattelse af kroniske smerter.
»Vi målte både indirekte og mere direkte, hvordan deltagerne oplevede deres smerte efter at have lyttet til selvvalgt, behagelig musik, og på alle parametre havde det en effekt. De syntes både, at smerten var mindre ubehagelig og mindre intens,« fortæller Peter Vuust til Videnskab.dk.
Forklaringen på den smertelindrende virkning af musik på kroniske smerter handler om mekanismer i hjernen.
Først og fremmest kan musik, som du holder af, føre til, at kroppen frigiver såkaldte opioider i hjernen. De er kroppens egen morfin eller smertestillende medicin og kan være med til at forklare, hvordan musik kan lindre vores oplevelse af smerte.
Men musikkens smertelindrende virkning kan også skyldes, at musik kan fange vores opmærksomhed uden lige. Musikken distraherer os simpelthen, så vi kommer til at glemme smerterne for en stund.