Har du spørgsmål om gigtsygdomme?
Rådgivningens læge kan hjælpe med spørgsmål om bl.a. diagnoser og behandling af gigtsygdomme
Rådgivningens læge kan hjælpe med spørgsmål om bl.a. diagnoser og behandling af gigtsygdomme
I vinterhalvåret fra oktober til april er solens stråler ikke stærke nok på vores breddegrader til at danne D-vitamin i huden. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen generelt børn over 4 år og voksne at tage tilskud af D-vitamin på 5-10 mikrogram dagligt i denne periode. Nogle grupper anbefales et tilskud af D-vitamin hele året. Har du gigt, bør du være opmærksom på at få nok D-vitamin, råder vores eksperter.
Flere videnskabelige studier har vist en sammenhæng mellem høj sygdomsaktivitet ved leddegigt og mangel på D-vitamin. Forskerne mener derfor, at D-vitaminmangel kan forværre symptomer ved leddegigt. Også ved andre gigtsygdomme og hos raske mennesker kan D-vitaminmangel være forbundet med led- og muskelsmerter.
Det er almindeligt, at mennesker med gigt får for lidt D-vitamin, og derfor anbefales mange med gigt at få et dagligt tilskud af D-vitaminer. Ved gigtbetændelses-sygdomme som leddegigt anbefales et tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram dagligt (evt. højere efter individuel vurdering) hele året rundt.
Også som forebyggelse eller behandling af osteoporose (knogleskørhed) anbefales tilskud af D-vitamin.
Som det også ses ved andre næringsstoffer, er der både en risiko ved at få for meget som for lidt D-vitamin. Undgå at indtage en høj og ubegrundet mængde D-vitamin – særligt hvis du i øvrigt er rask.
Ved gigtsygdomme er det dog oftere et problem, at man får for lidt D-vitamin. Er du i tvivl, om du får D-vitamin nok (eller for meget), kan en blodprøve hos din læge give dig svar.
Fede fisk, som laks, sild og makrel indeholder større mængder D-vitamin og bidrager til vores niveau af D-vitamin i blodet. D-vitamin findes også i mælk, ost og æg, men kun i begrænsede mængder. Den vigtigste kilde til D-vitamin er solen. Det er svært at få dækket behovet for D-vitamin alene gennem maden.