Få ergoterapeutens bedste råd til gigt i hænderne

Hvis du lever med håndartrose, har du sikkert hørt, at det er der ikke noget at gøre ved. Du må tage noget smertestillende – og så ellers bare lære at leve med det. Men der er faktisk flere ting, du selv kan gøre, fortæller ergoterapeut Marianne Hørdum her.


Foto: Andreas Bang Kirkegaard

I daglig tale er håndartrose bedst kendt som slidgigt i hænderne. Men artrose er en sygdom, du kan få uafhængigt af, hvor meget du har brugt din krop.

Men fordi det kaldes slidgigt, tror mange, at det er en tilstand, de har slidt sig til og forsøger derfor at bruge deres led mindst muligt. Det er bare den helt forkerte taktik. For at fortsætte med at bruge sine led i hænderne aktivt er en af måderne at bedre sygdommen på.

Faktisk viser forskningen, at mennesker med håndartrose har rigtig godt af håndtræning, der giver øget blodgennemstrømning, så leddene får næring, og styrker både stabilitet og bevægelighed i leddene. Forskning viser, at de, der træner hænderne, i gennemsnit kan forvente at øge deres styrke med 25 %.

Ergoterapeutens 3 vigtigste råd

1. Varme

Først og fremmest er det behageligt at få varmet hænderne op, når du har smerter. Men varmen løsner også leddene op, så du får et kraftigere greb og større fleksibilitet og bevægelighed. Al slags varme er godt, men jeg anbefaler ofte en kornpude, der kan varmes i mikrobølgeovnen. Den er ikke hård ved huden som varmt vand – og har i modsætning til en elektrisk varmepude ingen ledninger og køler selv ned, så du kan tage den med dig. Varm den op til lidt varmere end kropstemperatur, og sid med den i ca. et kvarter, før du skal i gang med en aktivitet.

2. Træning

Håndartrose kan blive meget bedre, hvis du får den rigtige træning. Hvilken træning afhænger af, hvor din artrose sidder og af, hvordan den påvirker dig både i forhold til fleksibilitet, bevægelighed og smerte. Derfor anbefaler jeg altid, at man opsøger en ergoterapeut, der kan lave en håndundersøgelse og rådgive dig i øvelser, hjælpemidler og eventuelt skinner.

3. Brug hjælpemidler

Der findes et hav af hjælpemidler på markedet, og det er forskelligt fra person til person, hvad der fungerer. Men generelt kan det være en god idé at anskaffe sig skumhåndtag, der fortykker greb og håndtag. De fås i forskellige tykkelser og kan sættes på blyanter, bestik, skruetrækkere, hæklenåle osv. Når grebet bliver tykkere, kan du gribe om tingen uden at skulle bøje så meget i leddene, og det giver dig et et stærkere greb.

Kilde: Ergoterapeut med speciale i hænder Marianne Hørdum, Gigtforeningens rehabiliteringscenter Sano i Middelfart

Publiceret 12.06.2024