Ekspert: "Knæ- og hofteartrose mangler i regeringens kronikerpakker – Det er en alvorlig fejl!"

Har du også undret dig over, hvorfor knæ- og hofteartrose (slidgigt) – som har ramt over 400.000 danskere – ikke er med i regeringens nye sundhedsudspil? Det har professor i træning og sundhed, Søren T. Skou, også. Faktisk kalder han det "en alvorlig fejl," at mennesker med artrose i knæ og hofter er blevet overset i de nye kronikerpakker.

Søren T. Skou ved, hvad der virker, og han er frustreret over, at der ikke bliver handlet på den viden. "Træning og vægttab kan udsætte operationer og spare samfundet for mange penge – men vigtigst af alt, det kan forbedre din livskvalitet. Vi ved, det virker, og det er ren plug and play," siger han.

Hvis du kæmper med knæ- eller hofteartrose, kan du måske genkende følelsen af, at det er "postnummerlotteriet" der afgør, om du får tilbud om behandling eller selv må betale.

"Det er helt skørt, at vi ikke har gratis, effektive forløb til dem, der har allermest brug for det," tilføjer han.

Derfor er træning nøglen til at håndtere artrose

Søren T. Skou understreger, at træning er en effektiv måde at reducere smerter og forbedre din funktion, når du har slidgigt. Stærke muskler omkring dine led beskytter dem og hjælper dig med at stabilisere bevægelserne, selvom brusken i leddene er slidt. Det betyder færre smerter. Som han siger: "Træning reducerer smerterne, forbedrer den fysiske funktion og øger livskvaliteten."

Træning kan også reducere inflammationen i kroppen, som er en vigtig faktor ved kroniske sygdomme som artrose. Når du træner, frigiver din krop anti-inflammatoriske stoffer, der hjælper med at dæmpe den kroniske betændelse og forbedre din generelle sundhed.

Men træning påvirker ikke kun din krop, men også dit sind. Det styrker din tro på, at du selv kan håndtere dine symptomer – en vigtig faktor for, hvordan du har det både fysisk og psykisk. Mange, der lever med gigt, fortæller, hvordan træning forbedrer deres humør, søvn og generelle velvære.

Der findes GLA:D-træning over hele landet. Desværre er det ikke altid gratis, men det kan være værd at undersøge mulighederne.

Se her, om du kan få GLA:D-træning nær dig.

Publiceret 09.10.2024