Gigtforeningen jubler: Ny sundhedsaftale vil styrke behandlingen for gigt- og rygpatienter

Regeringens nye sundhedsaftale, der sikrer en kronikerpakke til rygpatienter samt ret til træning og patientuddannelse for gigtpatienter, er en stor sejr.

Mette Bryde Lind

"Vi er enormt glade på vegne af de 700.000 gigtpatienter, som vil opleve en mærkbar forbedring i deres behandling, når sundhedsaftalen bliver implementeret," fortæller Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, om regeringens sundhedsaftale.

Hun retter en stor tak til SF, Konservative og Danmarksdemokraterne for at have sikret, at gigtpatienter med artrose (slidgigt) i knæ og hofte fremover vil få en mere fri og lige adgang til tidlig behandling med superviseret træning og patientuddannelse.

"Det betyder, at vi forhåbentlig kan komme væk fra, at postnummer og pengepung afgør behandlingen. Det er et vigtigt skridt mod større retfærdighed," siger hun.

Der er stærk evidens for, at superviseret træning og patientuddannelse kan reducere både smerter, funktionstab og sygefravær hos gigtpatienter med artrose. Derfor har netop denne indsats været en politisk mærkesag for Gigtforeningen igennem flere år.

Flere positive aspekter i aftalen

Gigtforeningen ser også andre positive elementer i aftalen, der styrker det nære sundhedsvæsen, fremmer sammenhæng og øger antallet af læger i både almen praksis og speciallægepraksis.

Reformen omfatter desuden regeringens forslag om en kronikerpakke til borgere med lænderygsmerter, hvilket også vækker glæde hos Mette Bryde Lind,

"Mange rygpatienter står ofte alene med at koordinere deres egen behandling på grund af manglende sammenhæng i systemerne, og det går ud over behandlingens kvalitet. Det er derfor fantastisk, at rygpatienterne får en kronikerpakke med nye patientrettigheder, som vil sikre en bedre og mere sammenhængende behandling. Og vi er meget glade for, at lænderyg-pakken bliver fremrykket i den endelige aftale, så patienterne kan få glæde af den hurtigere”.

Publiceret 15.11.2024