Her er den store rejseguide til dig med gigt
Sådan planlægger du en tryg ferie med gigt – få styr på forsikringer, medicin og praktiske tips til en bekymringsfri rejse.
Drømmer du om at læne dig tilbage i en liggestol under Sydens sol eller at være på rejse med rygsæk i Asien? Men bekymrer dig om, hvordan din gigtsygdom kan påvirke rejsen?
Med den rette forberedelse kan du sikre, at din badeferie eller jordomrejse bliver tryg.
Her er Gigtforeningens råd til dig.
1. Planlægning er alfa og omega
Forberedelse er afgørende for en ferie eller rejse uden problemer. Selv om du ikke kan forberede dig på alt, kan du med fordel gøre følgende:
- Har du en kronisk sygdom, bør du kontakte dit forsikringsselskab eller SOS International. En medicinsk forhåndsvurdering sikrer, at du er dækket af forsikringen, hvis du skulle få brug for behandling.
- Tegn en rejseforsikring, der inkluderer både sygehusophold og hjemtransport.
- Husk det blå EU-sygesikringskort! Kortet giver adgang til nødvendig behandling i EU-, EØS-lande og Schweiz på samme vilkår som landets egne borgere.
- Få en lægeerklæring på engelsk, som beskriver din gigtsygdom, eventuelle kunstige led og din medicin. Det kan være nødvendigt ved sikkerhedskontrollen eller på destinationen. Nogle lægemidler kræver et pillepas – spørg din læge eller apoteket.
- Når det kommer til transport af biologisk medicin, bør du kontakte din reumatologiske afdeling for vejledning om korrekt opbevaring og transport, især hvis medicinen skal holdes nedkølet.
- Husk at tjekke, om du skal have en eller flere vacciner til din rejsedestination. Tal med din reumatolog, hvis du er i immundæmpende behandling, så I kan planlægge det bedste tidspunkt for vaccination.
Læs om Julie, som lige nu er på jordomrejse
2. Undervurder ikke komfort og sikkerhed
At rejse med gigt kræver, at du tænker på din komfort og din krops behov undervejs.
- Kræver din transport, at du skal på vingerne, kan du bestille ekstra benplads i flyet eller assistance i lufthavnen, hvis der er langt mellem check-in og gaten. Kontakt flyselskabet på forhånd for at arrangere hjælp.
- Brug kørestol i lufthavnen for at spare kræfter. Flyselskaber og lufthavne tilbyder det gratis, når du rejser i EU.
- Bevæg dine led regelmæssigt under flyveturen for at undgå blodpropper. Mange flyselskaber tilbyder øvelsesprogrammer – spørg efter dem.
- Husk! Hvis du rejser til lande uden for EU, skal du forhøre dig hos rejseselskabet om mulighederne for assistance, hvis du får brug for det. De lokale regler kan variere.
3. Du må gerne føle dig hjemme!
For at sikre, at din indkvartering passer til dine behov, er det vigtigt at være grundig i planlægningen.
Du skal ikke være bange for at kontakte dit hotel. Selv hvis hotellet reklamerer med tilgængelighed, kan det være nødvendigt at få flere detaljer. Du kan f.eks. spørge ind til …
- Er dørene tunge?
- Er det nemt at bruge vandhaner og toiletter?
- Er værelset tæt på elevatoren?
- Kan sengen hæves, eller kan ekstra puder leveres?
Har du særlige behov – det kan være en stol i bruseren eller andre hjælpemidler – så forhør dig om mulighederne for at få disse ting stillet til rådighed. Sørg for at bestille dem på forhånd.
4. Pas på solen – særligt dig med lupus/SLE
Har du den autoimmune gigtsygdom lupus/SLE, er det vigtigt at beskytte dig effektivt mod solen. Her er dine bedste strategier:
- Brug solhat og tøj med lange ærmer og bukser.
- Påfør solcreme med høj beskyttelsesfaktor regelmæssigt.
- Søg kommunen om tilskud til solcreme og andre nødvendige merudgifter, som skyldes din sygdom.
5. Nyd din interrail, roadtrip eller storbyferie på dine præmisser
Når forberedelserne er på plads, handler det om at få det bedste ud af din badeferie, jordomrejse eller weekendtur til Vadehavet.
- Husk! Du har ret til gratis hjælp i lufthavnen og ved ankomst i EU/EØS-lande. Husk at informere personalet om dine behov.
Det er en god idé at holde dine led smidige ved at bevæge dig regelmæssigt, uanset om du er på flyet, på hotellet eller på udflugt – lette øvelser kan hjælpe.
Praktisk tjekliste
- Bestil forsikring og blå EU-sygesikringskort.
- Lav aftaler om assistance i lufthavnen.
- Pak medicin og en lægeerklæring. Husk evt. pillepas.
- Kontakt hotellet for at sikre, at det opfylder dine behov.
- Medbring tøj og solbeskyttelse, hvis du er følsom over for solen.
Publiceret 12.12.2024