Historisk mange knæoperationer skaber behov for kronikerpakke til gigt
Markant stigning i knæoperationer får Gigtforeningen til at kræve en kronikerpakke med fokus på tidlig og effektiv behandling af artrose.
Antallet af knæoperationer i Danmark har nået et historisk højt niveau med 14.878 operationer i 2023, viser nye tal fra Dansk Knæalloplastik Register.
Stigningen får Gigtforeningen til at efterlyse en kronikerpakke til gigtpatienter, der kan sikre tidlig og effektiv behandling, som potentielt kan udskyde eller endda forebygge behovet for kirurgiske indgreb.
Den stigende gennemsnitsalder blandt befolkningen fører til en tilsvarende belastning af danskernes knæ. Ifølge rapporten er antallet af knæoperationer steget med 50 procent siden 2021.
Gør man ikke noget nu, vil presset på landets sygehuse kun vokse, advarer Gigtforeningen.
Gigtforeningen: Manglende forebyggelse fører til ulighed
Gigtforeningen oplyser, at blot en tredjedel af landets kommuner tilbyder forebyggende behandling af artrose, også kaldet slidgigt, gennem superviseret træning og patientuddannelse hos en fysioterapeut.
Ifølge Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, fører det til en markant ulighed i behandlingsadgangen.
”Det er helt skævt, at mange patienter må vente i halve og hele år på operationer, ofte med store smerter og på sygemeldinger. En kronikerpakke skal sikre fri og lige adgang til tidlig behandling, der kan reducere smerter og funktionsnedsættelse – og dermed også potentielt mindske behovet for operationer,” siger hun.
Flere ældre – flere knæoperationer
Aktuelt har over 270.000 danskere fået diagnosen artrose i knæet, og tallet forventes at stige i takt med, at befolkningen ældes.
Den alarmerende udvikling får Gigtforeningen til at pege på, at forebyggelse gennem træning og patientuddannelse kan være nøglen til at afhjælpe situationen.
”Evidensen peger entydigt på, at tidlig intervention med superviseret træning og patientuddannelse, eventuelt kombineret med vægttab, bør være første skridt, før en operation overhovedet overvejes. På den måde kan vi også undgå, at patienter står med behovet for at udskifte et kunstigt led i en høj alder, hvor det kan være svært at gennemgå genoptræning,” siger Bryde Lind.
Ifølge Gigtforeningen bør gigt i knæ og hofter indgå som en kronikerpakke i regeringens og sundhedsminister Sophie Løhdes kommende sundhedsreform.