Knæoperation kan gøre smerter værre – forskertalent vil finde svar

Det gør ondt at have knæartrose, men for nogle bliver smerterne kun værre efter en operation. Kristian Kjær-Staal Petersen, vil finde ud af hvem, så vi i fremtiden kun opererer dem, der har gavn af det.

Hvad er det for et problemet, du vil løse?

Min forskning går kort fortalt ud på at finde de mennesker med knæartrose, der har god effekt af den behandling, vi kan tilbyde – og dem, som har mindre god effekt. Som et eksempel prøver vi at identificere dem, der risikerer at få vedvarende smerter efter en knæoperation, allerede inden de bliver opereret.

Hvad er det præcis, I undersøger?

Vi undersøger de underliggende årsager til, at vi har ondt, og vi har fundet ud af, at der er forskellige faktorer, som spiller en rolle: Nervesystemet kan blive overfølsomt og nærmest ’allergisk’ over for smerter.

Derudover kan der opstå inflammation i kroppen som en slags overreaktion fra immunsystemet. Og så er der det mentale og følelsesmæssige omkring smerte, hvor man kan have smerte-katastrofetanker.

Vi er også begyndt at forske i arvemassen, den såkaldte epigenetik. Her har vi bevist, at der ligger arvelige forhold til grund for, at nogle patienter får vedvarende smerter efter knæoperation.

Vi bliver alle sammen påvirket af disse fire faktorer i større eller mindre grad, men vores forskning har vist, at man er i høj-risiko for at få kroniske smerter efter en knæoperation, hvis man hører til dem, der bliver meget påvirket af disse faktorer.

Hvordan kan det gavne patienterne?

Vi har fundet ud af, at smerterne efter et kirurgisk indgreb er næsten endnu mere komplekse end de ’almindelige’ artrosesmerter, man havde til at begynde med. Så det er enormt vigtigt, at vi bliver bedre til at udvælge den korrekte behandling til den enkelte patient.

Jeg håber, at vi i fremtiden bliver i stand til at undersøge patienterne på forhånd og så udvælge den allerbedste behandling til den enkelte ud fra, hvad vores smerte-screening viser. Ikke ved at studere et røntgenbillede eller sygehistorien. Men ved at gå et skridt dybere og undersøge de ovennævnte fire faktorer.

Publiceret 26.09.2024