Mens vi venter på, at sundhedsreformen træder i kraft: Her er 5 gode råd til dig, der henvises til operation

Hvis du henvises til operation, er der en række spørgsmål, du med fordel kan stille din læge. Læs dem her.

Mand holder sig på skulderen imens han bliver undersøgt

Regeringens nye sundhedsaftale, der sikrer en kronikerpakke til rygpatienter samt mulighed for træning og patientuddannelse for dig, der har artrose, er en stor sejr. Det er noget, som Gigtforeningen har kæmpet for i mange år – for der er stærk evidens for, at superviseret træning og patientuddannelse kan reducere både smerter, funktionstab og sygefravær hos gigtpatienter med artrose.

"Vi er enormt glade på vegne af de mange gigtpatienter, som vil opleve en mærkbar forbedring i deres behandling, når sundhedsaftalen bliver implementeret," fortæller Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, om regeringens sundhedsaftale.

Aftalen er god – men træder først i kraft i 2027

Sidste år blev historisk mange henvist til en knæoperation – og derfor er det vigtigere end nogensinde at få indført den superviserede træning og patientuddannelse, som aftaler lægger op til. Men aftalen træder først i kraft i 2027 – og derfor har vores fysioterapeut samlet fem gode råd til dig, der bliver henvist til en operation.

5 gode råd til dig, der bliver henvist til operation

Trine Majlund Vestbo er fysioterapeut og en del af Gigtforeningens Rådgivning. Herunder kan du læse hendes råd til hvad du kan gøre, når du bliver henvist til en knæoperation.

1. Tal med din læge – eller din kirurg

Hvis du bliver henvist til en operation, er det vigtigt at huske, at den dialog, du har med din læge eller kirurg, er netop det: en dialog. Du må gerne stille spørgsmål, og du må gerne spørge, hvorfor lægen eller kirurgen mener, at operationen er det rigtige valg i dit tilfælde, og hvad du selv kan gøre for at hjælpe dig selv bedst muligt. Er der noget, som kunne være relevant for dig, som du ikke har afprøvet?

2. Har du hørt om GLA:D?

Der er evidens for, at superviseret træning og patientuddannelse, eventuelt kombineret med vægttab, bør være første skridt, inden en operation skal overvejes. Når musklerne omkring leddene bliver stærkere, kan de i højere grad modstå den belastning, det eksempelvis er at rejse sig fra en stol, gå på trapper m.m. Målrettet træning kan dermed forbedre den fysiske funktion, reducere smerter og øge livskvaliteten. Og rigtig mange med artrose i knæ og hofter har god effekt af GLA:D-træning.
GLA:D står for Godt Liv med Artrose i Danmark. Det er et behandlingskoncept, der kombinerer træning og undervisning til dig, der lever med smerter på grund af artrose i knæ eller hofte. Du lærer at træne effektivt og får metoder til at tackle dine smerter.

Gigtforeningen har lavet træningsfilm baseret på øvelserne fra GLA:D, så du kan se og lave øvelserne derhjemme. Se træningsfilmene her.
GLA:D-træning tilbydes forskellige steder i landet, hvoraf langt de fleste er fysioterapeutiske klinikker, og enkelte er kommuner. Find stederne på GLA:Ds hjemmeside.

3. Der er noget at hente ved træning – også selvom du er fysisk aktiv i forvejen

Du kan deltage i målrettet superviseret træning uanset grad af artrose, smerter og kropslig formåen. Og selvom du allerede er aktiv og eksempelvis dagligt går ture, træner i træningscenter eller deltager i sportsaktiviteter, så kan du godt blive udfordret på kvaliteten i øvelserne og dermed opnå bedring i funktion og/eller lindring af smerter.
Hvis træningen viser sig ikke at have den ønskede effekt, er den ikke spildt arbejde. Undersøgelser viser, at det efter en operation er lettere at komme i gang med almindelige hverdagsaktiviteter og genoptræning, hvis du i forvejen har trænet dine muskler og er i god form.

4. Læg en plan – og vær ikke bange for at se fremad

Vær ikke bange for at foreslå din læge at lægge en plan. Hvis du ikke har afprøvet superviseret træning og patientuddannelse (og vægttab, hvis det er relevant i dit tilfælde), så foreslå din læge, at I sammen lægger en plan – aftal eksempelvis, at du prøver superviseret træning (og evt. vægttab) i mindst 3 måneder, hvorefter I samler op og vurderer, om operation stadig er relevant.

5. Har du flere spørgsmål?

Min erfaring er, at de mennesker, der bliver mest tilfredse med resultatet efter en operation, er dem, der inden operationen har gjort alt det, de selv kan gøre – og har stillet de spørgsmål og fået svar på det, de havde brug for. Vær derfor ikke bange for at stille spørgsmål – også dem, du måske selv synes lyder dumme eller synes er pinlige at stille – for de er vigtige at få en afklaring på. Spørg din læge, spørg en, der selv har været gennem en lignende operation, spørg din fysioterapeut, eller ring til os i Rådgivningen. Vi sidder klar til at hjælpe.

Publiceret 19.11.2024