Meld dig ind her
Få del i medlemsfordelene - meld dig ind allerede fra i dag.
Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en tjekliste, som kan forbedre sikkerheden, når du får udskrevet medicin.
Bekymrer du dig om bivirkninger ved din gigtmedicin? Nu er der godt nyt.
Forskere fra Aarhus Universitet har nemlig udviklet en tjekliste, der skal gøre din medicinering mere sikker, så du kan få den rette behandling uden frygt for alvorlige bivirkninger.
Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
For når du lever med gigt, kan det være en udfordring at finde den rette medicin, især med de mange forskellige lægemidler, der er på markedet i dag.
Forskerne fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet og reumatologien i Universitetsklinik for Innovative Patientforløb i Silkeborg har udarbejdet en tjekliste, der gør det lettere og mere sikkert for din læge at vælge den rigtige medicin til dig.
Tjeklisten er baseret på en grundig analyse af alle tilgængelige indlægssedler og behandlingsguidelines fra både Europa og USA.
”I takt med, at der kommer flere lægemidler på markedet, bliver det stadig mere udfordrende for sundhedspersonale at udskrive medicin uden at risikere alvorlige bivirkninger,” fortæller lektor Tue Wenzel Kragstrup.
Han er en af forskerne bag studiet og medforfatter på artiklen, der netop er publiceret i det medicinske tidsskrift Drug Safety.
Med over 20 forskellige lægemidler mod gigt, der hver især har op til ti specifikke kontraindikationer eller særlige forholdsregler, er det nødvendigt med avancerede værktøjer.
Tjeklisten er designet til at hjælpe læger og apotekere med at navigere i det komplekse medicinske landskab.
”Med hjælp fra tjeklisten kan en læge hurtigt få overblik over, om patienten har sygdomme eller problemstillinger, som begrænser brugen af visse lægemidler,” forklarer Tue Wenzel Kragstrup. Og det kan reducere risikoen for bivirkninger og forbedre din sikkerhed som patient.
For dig, som lever med gigt, betyder det, at du kan se frem til en mere tryg hverdag med færre bekymringer om bivirkninger.