Ny undersøgelse sætter fokus på pårørendes vilkår og livskvalitet

Pårørende til sygdomsramte påtager sig en lang række vigtige og krævende opgaver. De har behov for støtte og anerkendelse, viser ny undersøgelse fra VIVE.

Du er som pårørende en uundværlig hjælper i sundhedssystemet. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

For pårørende påtager sig en lang række forskellige opgaver for at støtte deres nærtstående. Som talspersoner, der råber op for at få de rette ydelser til deres nærtstående. Som tovholdere, der sikrer overblik over den sygdomsramtes behandlingsforløb. Og som sygepasser, der tager sig af praktiske opgaver, der ellers ikke ville blive løst.

Det er opgaver, som pårørende dagligt løfter og i nogle tilfælde oplever som kompenseringsarbejde for de manglende offentlige tilbud.

Det er krævende at være pårørende

Undersøgelsen er den første del af en større national kortlægning. Den søger at afdække, hvordan rollen som pårørende påvirker trivsel og livssituation, uanset sygdommens art, geografi, alder og type af relation til den sygdomsramte.

Undersøgelsen viser, at pårørendes kontakt til og samarbejde med systemet og fagprofessionelle aktører i mange tilfælde er en integreret del af rollen.

Nogle pårørende er endda nødt til at kompensere for, hvad de oplever som tilfældigheder, ressourcemæssige eller organisatoriske utilstrækkeligheder, fejl eller tilbud, der ikke modsvarer deres nærtståendes behov.

Nyt univers til pårørende

Rapporten fra VIVE fremhæver vigtigheden af at anerkende og støtte pårørende i deres ofte usynlige arbejde samt behovet for løbende opmærksomhed på deres situation for at undgå, at deres samlede belastning bliver for stor.

Når sygdom bliver tredje hjul i et parforhold, påvirkes hele familiedynamikken, og det kan føles, som om du står alene med dine bekymringer og udfordringer. Derfor har Gigtforeningen lavet et nyt univers for dig, der er pårørende.

Her kan du bl.a. tilmelde dig vores online-samtalegrupper, og du finder en række gode råd, artikler og film, der ærligt og personligt udforsker, hvordan gigt kan påvirke dit parforhold og andre nære relationer.

Publiceret 12.07.2024