Forsker: Børn med gigt trives bedre, end jeg troede

Malthe Jessen Pedersen er ved at lægge sidste hånd på sit ph.d.-projekt om, hvordan børn med gigt trives i skolen. Og resultaterne er kommet bag på ham.

Billede af Bodil

Foto: Maria Fonfara

”Da jeg gik i gang med projektet, havde jeg en forestilling om, at børn med gigt var mere påvirkede af deres sygdom end det, jeg kom frem til. Så jeg blev overrasket – på den gode måde,” fortæller Malthe Jessen Pedersen, ph.d.- studerende ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Med støtte fra Gigtforeningen har han undersøgt, hvordan børn med gigt trives i skolen. Hvordan klarer de sig fagligt? Hvordan med det sociale? Og har de større risiko for at udvikle psykiske sygdomme end deres jævnaldrende?

”Vores resultater viser, at børnene i store træk trives ligeså godt som deres kammerater. Rent fagligt præsterer de også på samme niveau, og selvom deres risiko for at udvikle depression og andre belastningsreaktioner er lidt højere, havde jeg forventet, at de ville fylde mere i statistikken,” siger han. ”Og det er jo virkelig positivt.”

Bag de store linjer

Alligevel er der stadig grund til at have særligt fokus på børn med gigt, understreger Malthe Jessen Pedersen. For hans forskning viser kun det generelle billede baseret på de registre, der findes over børnenes trivsel og faglige niveau i skolen: 

”De data, vi har målt på, dokumenterer, at børnene som gruppe er ligeså dygtige til dansk og matematik som deres raske kammerater. Både i de nationale tests, og når det gælder de afsluttende karakterer i 9. klasse. Også deres trivsel ligger på samme niveau som andre børns. Men der er tale om et gennemsnit, som ikke fortæller noget om, at der uden tvivl også er nogle af børnene, som har det rigtig svært,” forklarer han.

 


Jeg var seks år og lige begyndt i skolen, da jeg fik børnegigt. Det var hårdt i begyndelsen, men efter et stykke tid lykkedes det heldigvis at finde frem til en behandling, der virker godt. 

Der er nogle dage, hvor jeg har ondt, og hvor jeg ikke kan være med til idræt – eller må tage en Bonyl mod smerterne. Men ellers kan jeg være med til det meste. Der er selvfølgelig nogle fag, jeg er bedre til end andre – men jeg kan godt følge med. Og så har jeg nogle gode klassekammerater. En af dem har også gigt – han er en af mine bedste venner, og vi har nogle dybe samtaler om, hvordan det er. Med hospitalsbesøg, medicin og alt det… 

Jeg ved godt, jeg nok aldrig bliver professionel håndboldspiller. Men det gør ikke så meget. Jeg vil meget hellere spille teater – så det drømmer jeg om,

siger Bodil på 12 år.


Alder og baggrund

For eksempel har især de børn, der har fået gigt efter, de er fyldt seks år, større risiko for at udvikle psykiske lidelser end dem, der er blevet diagnosticeret, mens de var helt små. Og det giver god mening, mener Malthe Jessen Pedersen: 

”For de børn, som har levet med gigt, fra de var helt små, er det i højere grad blevet et vilkår, de har tilpasset sig. Det er anderledes for dem, som har været vant til at spille fodbold, klatre i træer og hvad der ellers hører med til et normalt børneliv. Når de – somme tider fra den ene dag til den anden – oplever, at de ikke længere kan det, de plejede at kunne, er det livsforandrende på en helt anden måde. Pludselig har de ondt, er begrænsede i deres udfoldelsesmuligheder og skal vænne sig til hospitalsbesøg og medicin, der måske giver bivirkninger. Det er ikke så mærkeligt, hvis det påvirker dem psykisk.” 

Studiet viser også, at børnenes baggrund har ekstra betydning. Børn med gigt, som kommer fra familier med lavere indkomst, klarer sig lidt dårligere end deres raske kammerater med samme baggrund. Omvendt klarer de børn, der vokser op i hjem med høj indkomst, sig faktisk bedre end deres raske jævnaldrende med en tilsvarende ressourcestærk baggrund. ”Jeg håber, mit projekt vil inspirere andre forskere til at gå bag om resultaterne. Gå dybere ind i tallene og undersøge, hvad de også dækker over. Så vi får et endnu mere nuanceret billede af, hvordan de her børn har det – ikke bare som gruppe, men som individer,” slutter Malthe Jessen Pedersen.

Læs mere om børnegigt

Gigtramte Børns Forældreforening støtter og rådgiver børn med gigt og deres familier - Læs mere på deres hjemmeside

Støttet af Gigtforeningen med 1,2 mio. kroner

Publiceret 24.02.2025