Medicin til behandling af gigt – gigtmedicin

Der findes mange forskellige typer af gigtmedicin til at behandle og lindre gigt. Den medicinske behandling afhænger af den konkrete gigtsygdom og dens sværhedsgrad.

Pilleglas med piller liggende ved siden af

Gigtsygdomme behandles meget forskelligt, og der findes mange forskellige typer af gigtmedicin.

Medicinsk behandling af inflammatoriske gigtsygdomme

Hvis du har en inflammatorisk (betændelsesagtig) gigtsygdom som leddegigt, psoriasisgigt eller morbus Bechterew, er det vigtigste mål med medicinen at dæmpe ledbetændelsen for at forhindre ledskader. Medicinen vil også lindre dine sygdomssymptomer. Typer af gigtmedicin vil være NSAID, langsomtvirkende betændelsesdæmpende midler og de biologiske lægemidler. Hvis gigtbetændelsen skal slå hurtigt ned, bruges også binyrebarkhormon som indsprøjtning i leddene eller i tabelform.

Det kan tage tid at finde den rette medicinske behandling, der virker bedst. Det kan også være nødvendigt at afprøve forskellig medicin og kombinationer af medicin.

Medicinsk behandling af slidgigt

Slidgigt behandles typisk med fysisk aktivitet og vægttab eller med smertestillende lægemidler (primært paracetamol) og evt. NSAID, afhængigt af symptomernes sværhedsgrad. Mange gange kombineres de tre dele.

Din medicin er vigtig

Det er vigtigt, at du tager din medicin og overholder lægens dosis - også selvom du er bekymret for bivirkninger.

I menuen kan du finde information om de lægemidler, man i dag bruger til behandling af gigtsygdomme.

Lægemidlerne omfatter:

Beskrivelserne er udarbejdet af Gigtforeningens læge og er uafhængige af medicinalindustrien

Fortæl om bivirkninger ved din medicin

Hvis du oplever bivirkninger ved din medicin, er det vigtigt, at du giver Lægemiddelstyrelsen besked. Uanset om bivirkningerne er kendte eller ej, alvorlige eller ej. Du kan gøre det online, eller du kan få hjælp af din læge. 

Det er Lægemiddelstyrelsen, der samler og håndterer de indberettede bivirkninger. Informationerne bruges til løbende at vurdere sikkerheden af den medicin, som er på markedet.

Du kan selv indberette bivirkninger ved at udfylde en blanket på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.
Her kan du også se en film, der detaljeret beskriver, hvordan du gør.

Er du stadig usikker på, hvordan du gør? Så kan du spørge din læge eller hospitalets personale om hjælp.


Få rådgivning og viden

Som medlem af Gigtforeningen får du mulighed for at kontakte vores erfarne rådgivere, læse vores populære medlemsmagasin, og du støtter forskning i led- og muskelsygdomme til gavn for dig og andre. 

Jeg er interesseret i et medlemskab 

Senest opdateret 16.09.2024