Det kan du selv gøre – gode råd om hypermobilitet
Hold dine muskler stærke og vær bevidst om ikke at belaste dine led uhensigtsmæssigt. Det er nogle af de ting, du selv kan gøre for at forebygge gener ved hypermobilitet.
Her har du nogle gode råd om, hvordan du selv kan forebygge de gener, der kan følge med hypermobilitet:
- Sørg for at holde dine muskler stærke. Det gælder især ryg- og bugmuskler, lårmuskler, lægmuskler, musklerne omkring og mellem skulderbladene samt musklerne på halsens forside.
- Vær bevidst om dine arbejdsstillinger, så du undgår at belaste leddene i yderstillinger. Det gælder både i forbindelse med arbejde, fritidsinteresser og hvile. En fysioterapeut kan eventuelt instruere dig i, hvilke stillinger du skal undgå, og hvordan du træner dine muskler.
- Undgå at ”hænge” i hofterne, vride i ryggen eller arbejde med bøjet ryg og strakte knæ.
- Tænk over dine arbejdsrutiner – sørg for variation.
- Vær bevidst om at løfte rigtigt.
- Vælg et hensigtsmæssigt erhverv uden tunge/hyppige løft eller ensidigt gentagne bevægelser.
- Hvis en bestemt bevægelse eller aktivitet giver dig smerter, er det en god idé at måle, i hvor lang tid du kan udføre aktiviteten uden gener. Afkort tiden med 25 procent og øg gradvist igen, efterhånden som symptomerne er længere tid om at vise sig.
Pas på fingre og håndled
Særligt udsatte er også fingre og håndled. Styrken i dine fingre kan trænes ved hjælp af forskellige øvelser, hvor du træner styrke i forhold til at bøje – strække samt sprede – samle. Du kan bruge forskellige træningsredskaber, for eksempel kan du bruge en blød bold eller et par strømper, der er foldet.
Du kan også købe 'håndtræningsæg', der er gode til træning af håndens og fingrene muskler. De er gode til mindre hænder og til specifik træning af fingre. De fås i flere hårdheder og dermed med forskellige belastning.
Se film med øvelser for hånd og fingre
For ikke at belaste fingre og håndled unødigt, kan du anvende ergonomiske redskaber med tykke og særligt vinklede greb. Der findes ergonomiske redskaber til køkkenarbejde, skrivning, hobbyarbejde mv.
Du kan også aflaste håndleddene med tape eller bandage, hvis arbejdet er fysisk krævende. En fysio- eller ergoterapeut kan instruere dig i, hvordan du kan gøre.
Få inspiration til håndøvelser og ledaflastning
Har du brug for flere råd om ledaflastning, så kontakt Gigtforeningens rådgivning