Morbus Bechterew / Rygsøjlegigt – årsager, symptomer og behandling
Rygsøjlegigt er den danske betegnelse for gigtbetændelse i rygsøjlen. Samlebetegnelsen for sygdomme med dette fællestræk kaldes på lægelatin spondylartrit eller spondylartropati.
De gigtsygdomme, der som fællestræk er forbundet med rygsøjlegigt, er morbus Bechterew (hvor rygsøjlegigt altid forekommer), psoriasisgigt og reaktiv gigt. Det gælder også gigt ved de inflammatoriske tarmsygdomme morbus Crohn og colitis ulcerosa (hvor rygsøjlegigt kan forekomme i vekslende grad).
Kort om morbus Bechterew – rygsøjlegigt
Morbus Bechterew – eller rygsøjlegigt – er en inflammatorisk gigtsygdom, hvor gigtbetændelsen bl.a. sætter sig i ryghvirvlerne, hvormed man har gigt i rygsøjlen. Gigtbetændelsen kan dog i sjældnere tilfælde også angribe mange andre led.
På latin kaldes sygdommen "spondylitis ankylopoietica". Spondylitis betyder betændelse i ryghvirvlerne, og ankylopoietica er navnet på en type ledbetændelse, der har tendens til at fremkalde stivhed i leddene.
Har du for nylig fået diagnosen rygsøjlegigt? Få viden og værktøjer i vores univers 'Ny med gigt'
Hør podcast om rygsøjlegigt
Lyt dig til viden om rygsøjlegigt – hvordan stilles diagnosen og hvilke symptomer er der, er nogle af de spørgsmål, vi stiller.
Her kan du lytte til en podcast – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies
Sådan viser sygdommen sig
Sygdommen opstår typisk hos personer i 30-40 års alderen. Udover rygsøjlen kan også brystben og bækken være påvirket. Rygsøjlegigt kan medføre smerter og stivhed i lænden, så det naturlige svaj i lænden bliver mindre, og brysthvirvelsøjlens krumning bliver kraftigere.
Det er forskelligt, hvordan sygdommen viser sig, og generne fra gigt i rygsøjlen kan være mere eller mindre belastende. Ofte er sygdommen karakteriseret af manglende lindring ved hvile og smertemindskning ved eksempelvis træning.
Læs mere om årsager, symptomer og behandling af rygsøjlegigt (morbus Bechterew).
Få rådgivning og viden
Som medlem af Gigtforeningen får du mulighed for at kontakte vores erfarne rådgivere, læse vores populære medlemsmagasin, og du støtter forskning i led- og muskelsygdomme til gavn for dig og andre.
Jeg er interesseret i et medlemskab