Sådan undersøger lægen for psoriasisgigt – udredning af sygdommen

Søg læge, hvis du har smerter eller ledhævelse, der ikke går væk igen. Læs om de undersøgelser, lægen vil lave ved mistanke om psoriasisgigt.

Hvis du har smerter og hævelse i et eller flere led, skal du altid søge læge for at få afklaret, om symptomerne skyldes gigt eller anden sygdom.

Se kort film om udredning for inflammatorisk gigtsygdom

Der findes ikke en enkelt test eller blodprøve, der kan give et sikkert svar på, om du har psoriasisgigt. Når du bliver undersøgt, vil lægen se efter typiske led- og hudforandringer og tage blodprøver, som kan give et fingerpeg om, hvorvidt der er tale om psoriasisgigt eller eventuelt en anden gigtsygdom.

Det kan tage tid at stille diagnosen

Sygdommen opfører sig forskelligt fra patient til patient, og symptomerne kan variere og gøre det vanskeligt at stille den rigtige diagnose med det samme.

Selvom psoriasisgigt ofte – i modsætning til leddegigt – rammer de yderste fingerled, er der undtagelser. Og hvis gigten f.eks. rammer fingre, fødder og ankler symmetrisk – dvs. i både højre og venstre side – kan den minde meget om leddegigt.

For at gøre det hele endnu mere indviklet har nogle patienter endnu ikke symptomer på hudpsoriasis på det tidspunkt, hvor gigten bryder ud.

  • Hvad kan blodprøver vise?

    Der findes ingen blodprøve, der alene kan afsløre, om du har psoriasisgigt. Men visse vævstyper og antistoffer er mere udbredte blandt mennesker med psoriasisgigt. Blodprøver kan altså være med til at give et fingerpeg om, hvorvidt der er tale om psoriasisgigt eller en anden ledsygdom.

    Når du er i behandling, bruger lægen blod- og urinprøver til at kontrollere eventuelle bivirkninger af medicinen. 

  • Hvad kan røntgen og skanning vise?

    Røntgen

    En røntgenundersøgelse kan vise, om gigten har ødelagt noget af ledbrusken eller knoglerne. Lægen ser efter, om betændelsen har gjort brusken tyndere, eller om kalkindholdet i knogleenderne er nedsat.

    Ultralydsskanning

    En ultralydsskanning kan blandt andet vise væskeansamlinger i led, seneskeder og slimsække, og undersøgelsen kan hjælpe lægen til at se, nøjagtigt hvor en eventuel indsprøjtning med betændelsesdæmpende medicin skal gives. Ultralydsskannere findes på reumatologiske afdelinger og i mange reumatologiske speciallægeklinikker.

    MR-skanning

    En MR-skanning giver meget detaljerede billeder af både knogler, brusk og bløddele, herunder sener og muskler. MR-skanning er mere følsom end en almindelig røntgenundersøgelse og kan påvise selv tidlige forandringer ved ledsygdomme.

Senest opdateret 19.01.2024