Raynauds syndrom – årsager, symptomer og behandling
Raynauds syndrom er en gigtsygdom, hvor sammentrækninger i blodkarrene gør, at der ikke kommer nok blod ud til dine fingre og/eller tæer. Hvis du oplever, at dine fingre og tæer undertiden bliver hvide og kolde, kan det være, du har Raynauds syndrom (eller Raynauds fænomen).
Tilstanden er udbredt blandt i øvrigt raske mennesker, men forekommer også i en mere sjælden form, hvor den er knyttet til visse bindevævs- og ledsygdomme.
-
Hvad er Raynauds syndrom?
Raynauds syndrom skyldes spasmer (sammentrækninger) i blodkarrene, som medfører nedsat blodforsyning til dine fingre og/eller tæer. Den nedsatte blodforsyning viser sig ved farveskift. I starten af anfaldet er fingrene og/eller tæerne blege, herefter får de en blålig farve for til sidst at blive røde. Farveskiftet kan være ledsaget af prikkende, stikkende ubehag eller smerter.
Fænomenet viser sig som anfald, der oftest fremkaldes af kulde.
Raynauds syndrom forekommer i en primær form – dvs. hvor der ikke er tale om en sammenhæng med andre sygdomme. Den primære form er almindelig i et køligt, fugtigt klima som det danske. Ca. 25 procent af befolkningen har oplevet denne type symptomer, oftest i mild grad, og hos ca. 10 procent af alle voksne kvinder er tilstanden tilbagevendende i mere eller mindre udtalt grad.
Desuden forekommer Raynauds syndrom i en mere sjælden sekundær form, hvor den er knyttet til bindevævs- og ledsygdomme som f.eks. sklerodermi, lupus/SLE og MCTD. Her er symptomerne oftest betydeligt mere udtalte og kan kompliceres med sårdannelse.
I disse tilfælde er der ikke kun tale om spasmer i blodkarrene, men også om en fortykkelse af blodkarvæggen, som forsnævrer blodkarrene og derved hindrer blodtilførslen.
-
Hvorfor får man Raynauds syndrom?
Ved primært Raynauds syndrom udløses anfaldene oftest af kulde, men også stress kan fremprovokere tilstanden.
Desuden er mennesker, der har arbejdet med vibrerende værktøj i længere tid, særligt udsatte. Det skyldes, at vibrationerne beskadiger de små blodkar og nerver i hænderne.
Sekundært Raynauds syndrom er især knyttet til bestemte bindevævs- og ledsygdomme, f.eks. sklerodermi, lupus/SLE og MCTD.
-
Sådan undersøger lægen for Raynauds syndrom
Som regel vil lægen kunne stille diagnosen på baggrund af din beskrivelse af symptomerne.
I nogle tilfælde kan lægen vælge at mikroskopere neglevolden for at undersøge blodkarrene (kapillariskopi) for forandringer, som kan ses ved sekundært Raynauds syndrom
-
Behandling af Raynauds syndrom
Primært Raynauds syndrom er i sin milde version sjældent behandlingskrævende.
Sekundært Raynauds syndrom er ofte vanskelig at behandle, blandt andet fordi der kan opstå sår. Behandlingen er her rettet mod årsagen til blodkarforsnævringen.
Hvis der er tale om gigtbetændelse i blodkarvæggen (vaskulitis), kan der være behov for behandling med binyrebarkhormon og andre betændelsesdæmpende lægemidler. Dette er en specialistopgave.
-
Det kan du selv gøre – gode råd om Raynauds syndrom
Du kan forebygge anfald ved at holde dig varm. Lag-på-lag-tøj, uldne sokker og luffer/handsker, håndledsvarmere, tæpper og varmepakninger hjælper dig til at holde varmen.
Desuden er det en god idé at lægge tobakken på hylden, hvis du er ryger.