Kontakt vores læge
Har du spørgsmål om diagnoser og behandling af gigtsygdomme?
Har du Sjögrens syndrom? Få gode råd om, hvordan du kan lindre mundtørheden, stimulere spytdannelsen og søge tilskud til tandlæge.
Øjen- og mundtørhed er nogle af de dominerende symptomer ved Sjøgrens syndrom. Det kan påvirke livskvaliteten utrolig meget. Der er visse ting, du kan gøre for at lindre disse symptomer.
Læs mere om, hvordan du kan lette nogle af dine symptomer via din kost
Sygdommen øger også risikoen for huller i tænderne og kan give betydelige tandproblemer.
Vær opmærksom på, at visse typer medicin kan forværre mundtørhed. Det gælder især midler mod depression, forhøjet blodtryk og antihistaminer.
Læs også om behandling af Sjögrens syndrom
Børst tænder to gange dagligt (morgen og aften). Børst tænderne i et par minutter, og sørg for at få børstet alle tænder og komme rundt om alle tandfladerne. Børst i små cirkulære bevægelser og undlad at børste tandkødet.
Kilde: Tandlæge og professor Anne Marie Lynge Pedersen.
I nogle tilfælde er det ikke muligt at stimulere spytproduktionen og derfor må mundtørhed lindres på forskellig måde.
Når det gælder mundtørhedslindrende produkter, så er det vigtigt at finde det produkt, der passer én bedst i forhold til konsistens og smag og have tålmodighed, idet nogle kan kræve lidt tilvænning.
Kunstigt spyt: Der findes flere produkter med såkaldt kunstigt spyt, som er baseret på muciner, der findes i spyt og bl.a. binder mikroorganismer. Når vi synker spyt, tager muciner bakterier med, som ellers kunne forstyrre slimhindens balance.
Til dagen: Mundtørhedslindrende spray eller mundskyl er velegnet i dagtimerne - for eksempel mundspray fra Xerostom®, Proxident®, GUM Hydral® m.fl.
Til natten: Mundgel er mere velegnet til natten eller hvis man har meget lav spytproduktion også om dagen for eksempel Zendium Saliva®, GUM Hydral® m.fl. Sugetabletter er også et godt alternativ – f.eks. Hali-X®, Ekulf Fuktisar, Xerodent og Xylimelt.
Bemærk: De nævnte produkter er kun eksempler på, hvad der findes, og ikke en fuldstændig oversigt.
Kilde: Tandlæge og professor Anne Marie Lynge Pedersen.
Bemærk: Aktivering af spytproduktionen kræver, at der er noget tilbageværende spytkirtelvæv, som kan stimuleres, og det er ikke alle der har det.
Kilde: Tandlæge og professor Anne Marie Lynge Pedersen.
Gå regelmæssigt og hyppigt til tandlæge. Så sikrer du, at huller i tænderne opdages tidligt og behandles, inden de udvikler sig.
Behovet er individuelt. Nogle har behov for tandeftersyn og tandrensning hver 3. måned og andre hver 4. eller 6. måned.
Tandlægen vurderer bl.a. dit behov for:
Kilde: Tandlæge og professor Anne Marie Lynge Pedersen.
Hør mere om Sjögrens syndrom med professor på Tandlægehøjskolen Anne Marie Lynge Pedersen, der fortæller om følger af nedsat spytsekretion. Hun har gennem en lang årrække beskæftiget sig forskningsmæssigt og klinisk med Sjögrens og fortæller blandt andet om mundtørhed og mundhygiene.
Her kan du se en film – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies
Videoen er produceret af: Matrix Film Studios v/Claus Lauritzen
Der findes et netværk, hvor du kan komme i kontakt andre, der har Sjögrens Syndrom. Netværket afholder forskellige aktiviteter og arrangementer.
Du kan søge om særligt økonomisk tilskud til tandpleje, hvis det kan dokumenteres, at du har betydelige tandproblemer som følge af Sjögrens syndrom (jvf. Sundhedsloven § 166).