Symptomer ved Sjögrens syndrom
De mest almindelige symptomer ved Sjögrens syndrom er tørhed i øjne og mund, overvældende træthed og muskel- og ledsmerter. Læs mere om symptomerne.
Sjögrens syndrom tilhører den undergruppe af gigtsygdomme, der kaldes bindevævssygdomme. Ved Sjögrens syndrom er tåre- og spytkirtelfunktionen ofte svært nedsat, og mangel på tårevæske og spyt gør, at slimhinderne udtørres.
De dominerende symptomer ved Sjögrens syndrom er:
- Øjen- og mundtørhed
- Overvældende træthed
- Muskel- og ledsmerter
Symptomerne kan i høj grad påvirke livskvaliteten, men kan ikke ses af andre. Derfor møder mennesker med Sjögrens syndrom ofte ringe forståelse for deres sygdom på arbejdspladsen og selv i den nærmeste omgangskreds. Den manglende forståelse er naturligvis en betydelig ekstra belastning.
Har du sekundært Sjögrens syndrom, vil bindevævs- eller gigtsygdommen være dominerende og vejledende for behandling og prognose, og Sjögren-symptomerne vil ofte træde noget i baggrunden.
Samtidig leddegigt eller lupus/SLE
Undersøgelser har vist, at ca. hver femte patient med leddegigt eller lupus/SLE har sekundært Sjögrens syndrom – ofte uden selv at vide det.
-
Hud, nervesystem og lymfesystem
Man har længe vidst, at betændelsesprocesserne ved Sjögrens syndrom ikke er begrænset til tåre- og spytkirtlerne. Også hud, nervesystem, blod og lymfesystem samt indre organer kan påvirkes af sygdommen, men heldigvis sjældnere og oftest i en mildere grad end øjne og mund.
-
Indre organer
Da luftveje, lunger, fordøjelseskanal og nyrer indeholder kirtelvæv, kan betændelsestilstanden også påvirke disse organer. Der er tale om lette forandringer, som du måske ikke mærker noget til. Tør hoste er dog almindelig, og kun ved mere fremskreden sygdom kan der tilstøde vejrtrækningsproblemer.
Nyrepåvirkning er ikke sjælden og bør kontrolleres, da der er en risiko for, at du udvikler nyresten og forstyrrelser i salt- og væskebalancen. Tarmfunktionen er typisk normal.
-
Led- og muskelsmerter
Smerter i led og muskler er almindelige og kan forveksles med leddegigt. Der er dog tale om godartede ledproblemer, der kun yderst sjældent udarter sig til egentlig leddegigt.
-
Hvide fingre
I forbindelse med afkøling af kroppen kan du opleve, at fingerspidser og tæer først bliver hvide og siden blå og røde for til sidst at antage normal kulør. Denne kuldereaktion benævnes Raynauds syndrom og er ufarlig, men ubehagelig og til tider smertefuld.
-
Lymfe og blod
Hos en del mennesker med Sjögrens syndrom påvises som nævnt antistofferne anti-SSA og anti-SSB. Man ved, at patienter uden disse antistoffer har et meget godartet sygdomsforløb og kun sjældent udvikler komplikationer fra indre organer.
I få tilfælde udvikles lymfekræft. Man antager, at lymfekræft er en reaktion på langvarig immunbetændelse i organerne. Lymfekræft er langt hyppigere hos mennesker med Sjögrens syndrom end hos befolkningen som helhed, men dog stadig en sjælden komplikation til Sjögrens syndrom. Symptomer på lymfekræft kan være en langvarig og hård spytkirtelsvulst, hævede lymfekirtler, feber, utilsigtet vægttab og nye udslæt.
-
Graviditet og fødsel ved Sjögrens syndrom
Kvinder med Sjögrens syndrom har ikke sværere ved at blive gravide end raske kvinder.
Graviditet og fødsel forløber typisk uden problemer. Hvis du er blevet gravid eller planlægger at stifte familie, bør du tilbydes undersøgelse for anti-SSA og anti-SSB, hvis du ikke tidligere er blevet undersøgt herfor.
Er prøven positiv, vil du blive tilbudt vejledning hos lægen. Antistofferne kan påvirke fosteret gennem moderkagen og i ca. én ud af 50 graviditeter føre til hjerterytmeforstyrrelser og andre komplikationer hos fosteret.
Hjertekomplikationer kan nogle gange påvises tidligt (fra uge 18) under graviditeten, og man er i udlandet begyndt at behandle hjertepåvirkning hos det ufødte barn. Er der påvist antistoffer i dit blod, bør lægen informere fødestedet. Man vil næsten altid anbefale at gennemføre graviditeten.