Besvær med at tygge og synke ved gigtsygdom – det kan du gøre

Mundtørhed eller gigt i kæberne kan gøre det svært at tygge og synke maden. Her får du lidt inspiration til, hvad du selv kan gøre.


Fagansvarlig: Henriette Thorseng, Kostvejleder hos Gigtforeningens rådgivning.


Oplever du mundtørhed, eller har du gigt i kæberne, så kan det være svært at tygge og synke maden. Mad, som har en blød eller flydende konsistens, kan gøre det lettere at få tilstrækkeligt med sund mad, som du nyder.

Da besvær med at tygge og synke kan påvirke, hvad og hvor meget du spiser, er der en risiko for, at du taber dig utilsigtet. Læs mere om, hvad du kan gøre for at få vægten op

Inspiration til mad, der er lettere at spise

  • Mad med sauce eller dressing
  • Kogte grøntsager
  • Blød frugt
  • Syrnede mælkeprodukter
  • Fisk - f.eks. dampet
  • Alle slags grød
  • Kogte kartofler og kartoffelmos evt. med andre grøntsager
  • Pastaretter
  • Salat med dressing og f.eks. tun æg, skinke eller kylling
  • Fiskefars og farsretter med hakket kød
  • Gratin, æggekage, omelet - hårdkogte æggeblomme føles tør for nogle.
  • Supper - evt. blendede
  • Smoothies og greenies
  • Blød ost
  • Findelt pålæg

Det er desuden en god ide, at maden ser indbydende ud, ved f.eks. at tænke på farvespillet i retterne og ved at anrette maden lækkert.

Senest opdateret 14.07.2025