Forstoppelse eller hård mave – få 7 gode råd

Forstoppelse er et problem, der generer mange – ikke kun mennesker med gigt. Du kan have hård afføring kortvarigt, i perioder eller det kan være et kronisk problem.

Det kan være svært at tale om problemer med hård mave. Men når noget så naturligt som afføring bliver en udfordring, kan det fylde meget i hverdagen. Det kan give ubehag som kvalme, træthed, mavesmerter og oppustet mave. Og betyde lange toiletbesøg.

Hvad skyldes hård mave?

Man kan ikke altid finde årsagen til forstoppelse. Ofte er der tale om en kombination af flere årsager, f.eks.:

  • Smerter
  • For lidt fysisk aktivitet
  • Bivirkninger ved din medicin
  • For lidt væske
  • For få fibre i kosten
  • Uhensigtsmæssige toiletvaner

Her har du syv gode råd mod hård mave

1. Spis en afbalanceret kost, som er rig på fibre

Du får fibre fra grove kornprodukter, frugt og grøntsager, som er med til at holde på væsken i afføringen. Så gå efter et højt fiberindhold i morgenmadsprodukter, brød osv. Se efter fuldkornsmærket.

Læs mere om fuldkorn og Fuldkornspartnerskabet, der står bag fuldkornslogoet, på www.fuldkorn.dk

Nogle bruger svesker i perioder til at sætte gang i maven. Kiwi eller en skefuld hørfrø sammen med et glas vand kan måske også hjælpe.

2. Spis sundt og varieret

Det kan du gøre ved at tage udgangspunkt i de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen

3. Få rigeligt med væske

Sørg for at drikke 1,5 liter væske om dagen – gerne lidt mere, når du har problemer med hård mave. Tag f.eks. et ekstra glas vand til måltiderne. Hvis du har svært ved at drikke vand nok, kan det måske hjælpe at tilsætte lidt citron eller drikke vand med brus. Du kan også have en kande vand stående fremme eller i køleskabet for at hjælpe dig selv på vej.

4. Bevæg dig – det sætter gang i tarmene

Motion og bevægelse sætter gang i tarmene. Så det er godt, hvis du kan være fysisk aktiv hver dag – gerne mindst 30 minutter. Har du svært ved at dyrke motion, er en gåtur en rigtig god form for bevægelse. Anden form for bevægelse, der passer til dig, tæller også med.

5. Afsæt tid til toiletbesøg

Hold ikke igen. Gå på toilettet, når du skal! Det kan også være en hjælp for dig at få skabt en rytme, hvor du har god tid til at sidde på toilettet.

6. Brug en skammel

Mange har gavn af at bruge en lille skammel eller lignende til fødderne. Den ændrede vinkel på benene åbner tarmen.

7. Hold øje med, hvad der virker

Hold øje med, hvad der hjælper på din forstoppelse. Måske er det bare nogle små vaner, der skal ændres for at sætte gang i din fordøjelse. Du kan måske i en periode have glæde af at skrive ned, hvad og hvornår du spiser, hvor meget du drikker, hvor meget du bevæger dig, og hvornår og hvordan du går på toilettet.

Senest opdateret 15.06.2023