Sex og gigt - Mads blev ikke taget alvorligt

Da Mads Weltzer blev alvorligt ramt af leddegigt, gik det også ud over hans libido. Selvom han selv direkte bad lægerne om råd og vejledning, fik han ikke nogen hjælp. Og det er for dårligt, synes han. Han efterlyser mindre berøringsangst fra sundhedsprofessionelle – og andre mænd at tale med.

Mads og hans fortælling om sex og gigt

Fotograf: Søren M. Osgood

Skulle løse seksuelle problemer alene

”Jeg har følt mig i et ingenmandsland, hvor jeg skulle løse mine seksuelle problemer på egen hånd. Problemer, som lægerne mente var psykisk betingede, men som jeg selv er overbevist om, skyldes min gigt og den medicinske behandling,” fortæller Mads Weltzer.

Mads var 52 år, da han fik alvorlig leddegigt i 2018, og han har siden kæmpet en hård kamp med inflammation, svære smerter og afprøvning af forskellige typer biologisk medicin – med varierende succes. Og stort set fra dag ét havde sygdommen konsekvenser for hans og hustruens ellers velfungerende sexliv.

Stress og smerter

”Jeg var stresset over sygdommen og havde mange smerter. Mit eneste fokus lå på, hvor jeg havde ondt nu – og hvor jeg ville have ondt i morgen. Og hvis du har smerter, er det lige meget, hvad du tænker og har lyst til seksuelt. Du kan bare ikke,” fortæller han.

Problemet gik ikke over af sig selv. Tværtimod – det bare voksede og voksede. Mads fik præstationsangst og endte med helt at ignorere sin seksualitet.

”Jeg var fanget i mit eget hylster og følte mig mindre og mindre som mand. Jeg mistede min identitet, for der er en masse skyld og skam forbundet med ikke at kunne præstere seksuelt. Lysten og tankevirksomheden var der. Men jeg kunne ikke. Jeg var desperat – og i det skjulte kunne jeg godt knibe en tåre.”

Kontakt vores rådgivning for råd og viden

Forlader min kone mig?

Mads blev pludselig også usikker på, om hans kone gennem 28 år ville forlade ham og deres ellers lykkelige ægteskab.

”Jeg blev bange i ægteskabet, fordi jeg ikke længere kunne leve op til det, jeg engang kunne. Vi snakkede om det seksuelle mange gange om dagen – eller rettere sagt, jeg kunne tale om det 3, 4, 5 gange om dagen. Lige så meget bare for at italesætte det: ”Jeg har lyst til dig – jeg kan bare ikke!”. Og hun var meget forstående. Men jeg troede, at det var nogle fraser, hun brugte for at beskytte mig,” siger han.

Mads er overbevist om, at hans rejsningsproblemer skyldtes en kombination af sygdommen og den medicinske behandling. Og derfor spurgte han også lægerne på reumatologisk afdeling om råd. Med begrænset succes.

Får ikke svar - tabubelagt emne

”Jeg er bramfri og ikke bange for at tale om det, for det var jo et kæmpe problem for mig. Men det er altså svært, når stort set alt personale er yngre kvinder. Jeg oplever, at de bliver forlegne, røde i kinderne og er alt for usikre på emnet og derfor helst skubber det til side,” siger han og fortsætter:

”Efter jeg havde bragt emnet på banen, gik der et halvt år, hvor der tilfældigvis var en mandlig reumatologisk overlæge til stede. Her fik jeg så, som en sidebemærkning, at vide, at det var en psykologisk opgave, og at de ikke kunne henvise mig til en sexolog, men det kunne min praktiserende læge – og at jeg for øvrigt skulle gå hjem og se på vores parforhold ...”

Få råd til smertelindring

Ingen hjælp at hente hos reumatologerne

Mads mente nu hverken, at der var noget galt med hans parforhold eller hans psyke, så han ringede til sin praktiserende læge. Hvor han fik fat i lægehusets eneste mandlige læge.

”Han udstedte en recept på Viagra, som er et præparat, jeg aldrig nogensinde har prøvet før. Det havde da en effekt, men jeg syntes ikke, det løste mit grundlæggende problem. Og jeg er virkelig forundret over, at der er så lidt hjælp at hente hos reumatologerne. Det er jo dem, der kender den medicin, de giver dig, men når de ikke anerkender en årsagssammenhæng, kan du godt føle dig fortabt.”

Sex er et stort tabu

Undervejs går det op for Mads, hvor stort et tabu seksuelle problemer er – og hvor meget nemmere det er for kvinder at finde ligestillede at tale med.

”Hvis der nu blev forsket mere i området, ville det ikke være så tabubelagt, og det ville også være lettere at få en dialog med din reumatolog, når der er konkrete forskningsresultater at henvise til. Som mand har du også brug for at spejle dig i andre mænd. Jeg havde med glæde deltaget i en mandegruppe, men fik blot at vide, at jeg skulle gå hjem og tale med min kone. Men problemet var ikke mellem os, og jeg bestilte jo ikke andet! Jeg havde brug for mere støtte og opbakning som mand. Hvorfor får du i det mindste ikke en pjece? Det er fuldstændig gemt af vejen,” konstaterer han.

Næsten så god som ny

I dag er Mads næsten så god som ny, selvom sexlivet ikke er helt tilbage på samme niveau som før, han fik leddegigt. Men væsentligt bedre.

”Sex er ikke så meget et projekt længere, selvom jeg stadig skal forberede mig og selvfølgelig savner spontaniteten. Måske skal jeg acceptere, at 80 % er så godt, som det kan blive. Men jeg har alligevel brug for at få afklaret, om det er min medicin, min sygdom eller kombinationen, som spiller en rolle.”

Få 7 gode råd til dit parforhold med gigt

Senest opdateret 03.11.2023

Få viden og råd om smerter

Hvis du har mange smerter, kan det påvirke din sexlyst. Men der er heldigvis mange ting, du kan gøre for at mindske smerterne og få lyst og overskud til intimitet igen.

Smertelindring
Smertelindring