Omega-3 og fiskeolie – tjek indholdet af omega-3-fedtsyrer EPA og DHA i din fisk

Her kan du med Gigtforeningens Omega-3-beregner tjekke indholdet af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA i forskellige fisk og skaldyr. Når du spiser fisk, mindsker du din risiko for at få hjerte-kar-sygdomme det er der ikke sikker viden om, hvis du spiser omega-3 som kosttilskud. Omega-3-fedtsyrer som fede fisk er rige på, kan virke anti-inflammatoriske, hvilket også er centralt ved gigtsygdomme, men selvom der ikke er dokumentation for at behandle mennesker med gigt med omega-3 som kosttilskud, så tyder det på, at det er godt at spise fisk, når du har gigt.

Illustration med fisk og omega-3


Fagansvarlig: Henriette Thorseng, Kostvejleder hos Gigtforeningens rådgivning.


Du får tanket op på omega-3-fedtsyrer, når du spiser fisk og skaldyr. Men hvor meget omega-3 er der i de forskellige arter? Og hvor mange fiskeoliekapsler svarer det til? Det kan du selv tjekke i Gigtforeningens Omega-3-beregner.

  • Sådan tjekker du omega-3 i din fisk

    Vælg en fisk eller et skaldyr på listen i vores Omega-3-beregner og indtast, hvor mange gram du vil spise (indtast hele gram). Hvis den fiskeart, mangler på listen, kan du vælge en, der minder om den i stedet for.

    Omega-3-beregneren viser dig, hvor meget omega-3, du får ved at spise valgt fisk eller skaldyr. Er du interesseret i hvor mange fiskeoliekapsler, indholdet af omega-3 i de forskellige fisk og skaldyr svarer til kan du også se det. Beregningen laves automatisk på en fiskeoliekapsel med 500 mg af omega-3 fedtsyrerene EPA og DHA. Det svarer til en fiskeoliekapsel med et højt indhold. Hvis du ønsker at lave beregningen på kapsler med et andet indhold af EPA og DHA, behøver du bare indtaste en anden værdi i det nederste felt.

  • Derfor skal vi spise fisk og skaldyr

    Fisk og skaldyr er hovedkilden til de langkædede omega-3–fedtsyrer, docosa-hexaensyre (DHA) og eikosa-pentaensyre (EPA). Fede fisk som sild, makrel og laks har et særligt højt indhold af omega-3.

    Ud over omega-3 indeholder de forskellige fisk gode proteiner og vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod og selen, der kun findes lidt af i andre fødevarer. EPA og DHA, som særligt de fede fisk er en god kilde kan sandsynligvis have positiv betydning på inflammation i kroppen. Fisk på menuen reducerer bl.a. også din risiko for at få hjerte-kar-sygdomme, som kan være forhøjet ved nogle gigtsygdomme som lupus, leddegigt m.fl.

    Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk om ugen, heraf 200 gram fede fisk. Alle former for fisk og skaldyr tæller med.

    Find nemme opskrifter med fisk

    Kost til din diagnose - sådan skal du spise

  • Omega-3 som kosttilskud – fiskeoliekapsler

    Omega-3-fedtsyerne EPA og DHA kan du også få ved at spise fiskeolie som kosttilskud. Indholdet af EPA og DHA i kosttilskud varierer, og der kan være stor forskel på, hvor mange fiskeoliekapsler du skal spise, for at det svarer til indholdet af eksempelvis en laksebøf. Et kosttilskud med 1000 milligram fiskeolie kan f.eks. bestå af 500 milligram EPA og DHA og 500 milligram andre fedtsyrer.

    Ulemper med omega-3 som kosttilskud er, at de kan øge risikoen for atrieflimren hos mennesker med hjerte-kar-sygdomme. Denne sammenhæng er ikke set, når omega-3 indtages gennem kosten. Derud over kan høje doser af omega-3 potentielt øge blødningstid ved operation.

  • Kilde til data i Omega-3 beregneren

    Den samlede mængde EPA og DHA i de forskellige fisk og skaldyr er baseret på fødevaredata (frida.fooddata.dk), version 4, 2019, Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet , der i høj grad opgiver mængder af EPA og DHA målt i rå fisk og skaldyr, hvilket derfor også er udgangspunktet i Omega-3-beregneren.

Senest opdateret 14.07.2025

Omega-3-beregner

gram Indtast fisk/skaldyr i hele gram skal udfyldes
mg/kapsel

Indtaster du ikke noget, bruges 500 mg EPA og DHA

Valgfrit - indtast EPA og DHA pr. fiskeoliekapsel i mg skal udfyldes